Неприятностите и лошото настроение удължават живота

1413440246_1z

Хората, които прекарват цялото си време в рутинна работа и до голяма степен са скептично настроени, е по-вероятно да доживеят до дълбока старост. А смехът, въпреки добре известното твърдение, не удължава живота. До такова разочароващо заключение са достигнали учени от Университета на Калифорния в Ривърсайд.

Американските психолози се опират на  данни от дългосрочен социологически експеримент, наречен  «Longevity Project».

Експериментът започва преди почти един век, когато д-р Луис Търман, психолог,  съставя  списък с  1 500 човека, които през 1921 г. навършват  десет години. Целта на експеримента е да се изследва влиянието на емоционалното състояние на индивида върху  продължителността на живота му.

Ученият съставял психологически портрети на участниците, които били допълвани с подробности всяко десетилетие. Участниците били длъжни да споделят  с Търман преживяванията си и да докладват за работата и семейните си отношения в определени моменти от живота.

В началото на деветдесетте години последователите на Търман решили да сложат край на експеримента, използвайки архивите на известния психолог и колегите му. Сред документите имало информация за обучението в училище и университета, доклади за военна служба, трудови книжки – включително и за тези, които вече били починали.

Едва сега психолозите завършили мониторинга и систематизирали данните. Анализът на информацията, трупана деветдесет години, довел до неочакван резултат: ключът към дълголетието е … се оказал песимизмът. Именно тези от участниците, които  починали много преди приключването на експеримента, били с ясно изразено  чувство за хумор и жажда за живот.

„До преклонна възраст доживели предимно скъперници и скептици. Става въпрос за това , че оптимистичният поглед върху живота често стига до самонадеяност. В резултат на това, оптимистите губят чувството си за предпазливост: те обичат да пият, пушат и не се грижат за здравословно  хранене „- цитира The Daily Mail  д-р Фридман, един от водещите специалисти в «Longevity Project»..

Противно на здравия разум, животът на безгрижните  оптимистите не се удължава нито от по-благоприятния  емоционален фон, нито от многото приятели и домашни любимци. Успехът на дълголетието, предполагат калифорнийските изследователи, се заключава в  пренебрегване на удоволствията,  упорита работа и късно пенсиониране.

„Най-оптимистичните и весели участници живели много по-малко тези, които, например, не се отличавали с  чувство за хумор или никога не са се шегували,“ – отбелязва  колега на Фридман.

Това заключение не означава отхвърляне на оптимистична оценка заради  удължаване на живота. За разлика от това, само своевременно оптимизъм може да помогне за решаване на проблем или за излизане от криза, вярват учените.

http://bg.checkonline4you.com/nepriyatnostite-loshoto-nastroenie-udalzhavat-zhivota/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *