Пет малко известни факти за самотата

2-6mdZRaHEqsСамо една дума може да спаси нечий живот

Чувството за самота в различна степен е познато на всички – или почти всички. За щастие, за много от нас това е само временно състояние, може би, предизвикано от промени в живота: например, преместване или смяна на работата.

Но за някои хора, самотата е  начин на живот, който може да бъде свързан не с броя на хората наоколо, а  с липсата на комуникация с тях. Проучванията показват, че хроничната самота може да доведе до неблагоприятни ефекти върху вашето здраве.

Учените все още изучават връзката между психичното и физическото здраве и как самотата влияе на нашия организъм. Но не всички са наясно с някои от техните открития.

1. Самотата може да въздейства на  човешкия мозък като физическа болка

Д-р Санджай Гупта пише в статията за изследването през 2003 г. за списание OMagazine:

„Ръководеното от доктора по философия в  Калифорнийския университет Naomi Eisenberger проучване показало, че чувството за изоставеност, което ни отделя от обществото и предизвиква чувство на самота, предизвиква активност в същите области на мозъка, която се регистрира и при физическата болка.

Това е лесно е да се обясни от гледна точка на еволюцията: нашите праисторически предци са разчитали на тяхната социална група не само за комуникация, но и за оцеляване. Когато били заедно с племето си, те имали подслон, храна и защита. Отделянето от групата, от друга страна, означавало опасност.

Сега, когато ние се чувстваме изоставени, тялото ни  може да чувства заплаха за оцеляването си, „включително“ като някои от същите сигнали за болка, които се задействат, когато ние сме в реална физическа опасност. У хората, които постоянно страдат от самота, нивото на хормона на стреса – кортизол – сутрин е по-високо от останалите, и никога не пада напълно през нощта.

2.  Самотата не позволява да се наспиш

Хората, които се чувстват самотни, са по-склонни да страдат от нощни нарушения на съня, отколкото онези, които не са обезпокоени от липсата на комуникация, твърди проучване през 2011 година.

Изследователите установили, че връзката между безсънието и самота се запазва дори и след като са били взети под внимание семейното положение и големината на семейството. Предполага се, че самотата не зависи от конкретните обстоятелства, а това как хората ги възприемат.

Всички 95 участници в изследването имали силни социални връзки и били членове на една сплотена селска общност в Южна Дакота. Въпреки това учените  установили, че дори малки разлики в степента на тяхната самота, се  отразявали на качеството на съня. “

3.  Самотата увеличава риска от деменция

В резултат на проучване през 2012 г., в което участвали  близо 2200 възрастни жители на Амстердам, изследователите открили, че тези от доброволците, които се чувствали самотни (независимо от броя  приятели и близост в семейството) били по – склонни да развият деменция от тези, които  всъщност живеели  самотно.

Участниците в проучването били на възраст от 65 до 86 години, не показвали никакви признаци на деменция и не живеели в старчески домове. Около половината живеели сами, а 20% съобщавали, че се чувстват самотни. Близо две трети били жени.

След поправки за  фактори като възраст, изследователите установили, че самотата увеличава риска от деменция с 64%. Но те предупреждават, че това още не доказва, че самотата причинява деменция и отбелязват, че може да е и обратното: появата на деменция и придружаващите я промени в настроението могат да допринесат за социалната изолация и самота.

4. Самотата може да предизвика преждевременна смърт

Две други проучвания през 2012 г. показали, че живот в самота, или просто чувството на самота може да увеличи риска от ранна смърт.

В следващо проучване били включени 45 000 човека на възраст 45 или повече години, които или били претърпели сърдечно заболяване или били склонни към такова. Проучването установило, че хората, които живеят сами, са с по-голям риск от смърт от сърдечни удари, инсулти и други усложнения в течение на четири години, отколкото хората, които живеят заедно със семейството или с приятели.

Второто проучване се фокусирало върху хора на възраст над 60 година и е било установено, че мъжете и жените  имали 45% по-голям шанс да умрат по време на периода на проучването (шест години), ако те съобщавали за чувство на  самота, изолация или изоставяне. Но това не били  задължително за тези, които живеели сами. Изследователите казват, че връзката между самотата и здравословните проблеми остава дори когато се вземат предвид условията на живот, депресия и други фактори.

5.  Самотата е в състояние да разбие сърцето ви (буквално)

Хората, които съобщават за хронична самота може да са със  свръхекспресирани гени, свързани с клетки, които предизвикват възпалителна реакция в отговор на тъканно увреждане, в съответствие с проучването на  93 възрастни през 2011 г.

И макар подобен възпалителен отговор може да е полезен в краткосрочен план, в продължение на дълъг период,   възпалението може да доведе до сърдечно-съдови заболявания и рак.

Проучването е установило само връзка между генна експресия и самота, така че не се знае със сигурност каква   е причината. Въпреки това, един от изследователите, Стивън Коул, предполага, че противовъзпалителни лекарства могат да помогнат на хора, които не могат да се отърват от чувството за самота.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *