Пет метода да измамите технологиите за следене

Съвременните средства за наблюдение стават все по-рафинирани и поради това шапката от фолио  вече  не е панацея. Но учени и дизайнери също не спят и работят усилено, за разработване на нови решения, които може да ви скрият от всевиждащото око на Big Brother.

Очила за предотвратяване на лицево разпознаване
1

Проектирани в Япония, тези очила крият лицето ви от камери за наблюдение  с вградени светодиоди, излъчващи светлина близо до инфрачервения спектър. За невъоръжено око светлината е почти невидима, но на системите за разпознаване на лицето тя може да създаде значителни затруднения. Струва да се отбележи, че това решение няма да бъде в състояние ефективно ви скрие от всички видове камери – някои все пак ще ви заснемат.

Ново лице
2

Ако предишният метод не сработи, значи е  време да се премине към следващото ниво – промяна на лицето. Има много много по-лесен начин, отколкото пластична операция. Отпечатаната на 3D-принтер гумена маска на лицето имитира това на  своя създател Leo Selvaggio. Носейки тази маска и попадайки в полезрението на  системи за разпознаване на лица  вие сте в безопасност – защото технически това не е дори вашето лице.

Стелт облекло

3
Художникът Адам Харви вече усилено се подготвя за бъдещето на тоталния контрол и разработва  подходящо облекло. Едно от неговите изобретения е термо-повърхност, която трябва да ви скрие от БЛА,  оборудвани с термовизионни камери. Освен това, метализираният  материал е способен да заглушава сигнала на мобилен телефон, така че никой да не може да прихване вашите данни, но също така и никой не може да ви се обади.

Персонален камуфлаж

4
Друг параноичен продукт на Адам Харви – камуфлаж за лице. Нанесените на лицето с помощта на  черни и бели оцветители изкуствени сенки, както и модни прически,  трябва теоретично да заблуждават системите за разпознаване. Подобна техника за  създаване на изкуствени сенки се използва за да се дорисуват военни кораби по време на война, за да заблудят врага.

ZXX: Нечетлив шрифт

5
Свободно разпространяваният ZXX шрифт може да е  от полза за хората, които се опасяват, че техните документи могат да бъдат сканирани и разчетени от специални програми. Шрифтът включва шест набора от символи, всеки от които пречи на компютъра да разпознае текста.

Gizmodo

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *