Причините, поради които ние все още не сме открили извънземни

11Парадоксът на  Енрико Ферми гласи: „Къде са всички?“. Малко по-конкретно звучи така: „Къде са всички извънземни?“. Ако се съди по размера на Вселената, броят на подобните на Земята планети, както и редица други променливи, можем да заключим, че в галактиката трябва да съществуват десетки хиляди или повече извънземни цивилизации. Но, ако извънземните, според изчисленията,  съществуват, защо не сме ги срещнали? Или поне – защо не официално?

1. Земята – специална планета

Хипотезата за уникалната Земя предполага, че веригата от събития, която е създала живота на тази планета е толкова сложна, че само биологично идеална комбинация от фактори, може да я  пресъздаде другаде. Въпреки че, може би, във Вселената съществуват подобни на Земята планети, може да да се окаже, че на нито една от тях няма  подходящи условия за развитие на разумен живот.

С други думи, ние не сме се срещали досега с извънземни, защото те не съществуват изобщо, или са толкова малко, че вероятността да се установи контакт с тях е минимална.

Основният фактор, който прави Земята такова  гостоприемно място за живот, е типичният за нея дълъг  период на относително стабилен климат, който съществува благодарение на уникалната орбита и позицията на планетата. При различно разстояние от Слънцето и Луната, планетата вероятно щеше бъде твърде гореща или студена, нямаше да има достатъчно кислород, или би била твърде нестабилна, за да има някаква форма на живот на нея.

2 . „Те“ са напуснали Вселената

Според хипотезата за Превъзходството, интелигентен извънземен живот е съществувал в нашата Вселена, но се е превърнал в толкова съвършен, че неговите членове са избрали да преминат в по-качествена форма живот. Това може да означава, че извънземните са се развили толкова много, че са се фокусирали върху вътрешното си пространство, и вече не показват никаква активност в Космоса. Тази концепция може да се сравни с миниатюризацията на днешните компютри. Първоначално, компютрите приличаха на огромни машини, които заемат цели стаи, но с развитието на технологиите започнаха бързо да се смаляват, като същевременно увеличаваха обхвата на своята сложност и мощност. Привържениците на Превъзходството вярват, че интелигентният живот се развива по същия начин, опитвайки се по-ефективно да използва пространството, времето, материята и енергията. В крайна сметка, може би и ние ще живеем и работим на наноравнище, като в резултат  се прехвърлим някъде извън пространствено-времевия континуум.

3. Земята не е толкова добра, колкото изглежда

Може би идеята, че извънземните могат да се интересуват от нашата цивилизация, предизвиква твърде много гордост? Във Вселената може да има много по-интересни  места, и разумните същества по -скоро ще  обръщат вниманието си към тях, а не към скромната Земята. Има спекулации, че извънземните  просто няма какво да си говорят с представители на такава неразвита, според тях, планета. В допълнение, те  вероятно  имат свръхтехнологии, и  не се нуждаят от  нашите знания. Дори и ресурсите на нашата планета не са специфични – ако са решили да  съберат проби от определени минерали или елементи, представителите на извънземен разум не им се налага да присъстват на Земята:  всички елементи, с които ние сме богати,  може да се съберат на всяко друго място в космоса.

Освен това, без значение колко са напреднали  представителите на други планети, пътувания до такива далечни разстояния в Космоса – определено са много трудо- и енергоемки дейности. Какви са шансовете, че извънземните решат да положат своите усилия за  среща именно  с нас, когато в галактиката има около 8,8 милиарда подобни на Земята планети? От гледна точка на последователите на тази теория, мнението,  че нашата планета е  непременна цел за  всички жители на вселената, е като идеята за геоцентризма,  чиито привърженици са преследвали Галилео.

Следва.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *