Проучване: Смъртта може да се прогнозира 5 години преди настъпването и

1382453439_nosЗа по-стари хора  загуба на способността да различават аромати е  силен предиктор за смърт, смятат американски учени. За период от пет години починали 39 процента от участниците в проучване от тези, които не преминали елементарен тест за определяне на миризми. Сред тези, които демонстрирали добро обоняние, тази цифра е само 10 процента, пише списание PLoS One, позовавайки се  на прессъобщение  от Университета на Чикаго.

През периода 2005-2006 г. лекарите подложили   3005 възрастни  американци (национална извадка, възраст 57-85 години) на тест за да разграничат пет обикновени миризми (мента, риба, портокал, роза, и кожа). По-голямата част от анкетираните (78 процента), правилно идентифицирали  четири или пет миризми, 20% – две или три, 3.5 на сто – една или никаква.

Пет години по-късно  учените потърсили преминалите теста възрастни хора. По това време били починали 430 души – 12.5 на сто от първоначалната извадка. След отчитане на демографски фактори (възраст, пол, раса, образование и доходи, общо здравословно състояние) смъртността сред хората с нарушено обоняние (2005-2006 г.) се оказала значително по-висока.

„По наше мнение, загубата на обоняние – това е  предупреждение, аларма.  Тя няма да доведе до смърт, но се оказва неин предвестник. Знак, че в организма се случва нещо опасно.  Нашето откритие ще помогне да се създаде по-лесен и евтин инструмент за диагностика, за да се идентифицира групата в  риск „, – смята водещият автор Jayant Pinto.

Учените все още не са изяснили защо загубата на обоняние е свързана със смъртта. Сега те обмислят няколко хипотези. Първата е, че обонятелният нерв – това е единственият черепен нерв, който е в пряк контакт с околната среда. По него замърсители, микроби, вредни частици влизат от атмосферата в централната нервна система. Втората хипотеза сочи към самовъзстановяващите се стволови клетки в обонятелната система. В този случай, загубата на способността да се различават миризми е знак, че организмът вече не е в състояние да пресъздава най-важните елементи в своето  устройство.

http://bg.checkonline4you.com/prouchvane-smartta-mozhe-da-se-prognozira-5-godini-predi-nastapvaneto/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *