С колко години съкращават живота ви вашите лоши навици? 1 цигара – 14 минути…

Смятате ли, че една цигара няма да ви навреди? „В действителност тя съкращава живота на пушача с  14 минути“- пише The Daily Mail, позовавайки се на изчисления на учени, които са описани в  новия сайт Treatment4addiction. „Там са изчислили с колко се скъсява  животът на пушач, пияница или наркоман от приема на поредната доза,“ – казва журналистът Мадлен Дейвис.

Ако  човек редовно пуши по 20 цигари на ден, той ще живеете 10 години по-малко,  отколкото би могъл. Алкохоликът се лишава от 23 години живота си, а този, който хронично употребява кокаин – 34 години. Изчисленията се базират на официалната статистика, включително на  данни от САЩ и Великобритания.

Ръководителят на проекта Джейк Трай обяснява, че методиката дава приблизителни, а не точни цифри.

„Твърде много са факторите за да се изчисли с абсолютна точност колко живот губите от една изпушена цигара или чашка алкохол,“ – казва той. Но, казва Трай, методът дава сравнително точни прогнози за тези, които хронично употребяват някое вредно вещество.

Вижте сами:

1412958827833_wps_93_graphic_8_all_addicts_PNG 1412958834312_wps_94_GRaphic_10_how_numbers_we

 

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One Reply to “С колко години съкращават живота ви вашите лоши навици? 1 цигара – 14 минути…”

  1. Квазиракис

    А един работен ден съкращава живота с 8 часа.

Comments are closed.