Съзнанието живее след смъртта на мозъка

080d835a2472e93ef9a7c139a71a26d1
Според изследователска група от учени от Университета на Саутхемптън, човешкото съзнание може да функционира и след смъртта на мозъка. Това е най-голямото проучване от  този вид до момента.

Британски експерти четирите години изследвали данни за  две хиляди души в 15 болници във Великобритания, САЩ и Австрия, на които лекарите констатирали спиране на  сърдечната дейност. Около четиридесет на сто от оцелелите описват „осъзнатост“ от  един или друг вид в периода между спиране на сърцето и неговото рестартиране.

Като пример, учените представят преживяванията, описани от 57-годишен социален работник от Саутхемптън. Според него, по време на клинична смърт, той е бил „извън тялото си“ и наблюдавал как го връщат  към живота. Учените отбелязват, че детайлите на неговата история отговарят на това, което всъщност се случва в стаята в този момент.

„Ние знаем, че мозъкът не може да функционира, след като сърцето спре да бие, – казва един от авторите на изследването д-р Сам Парния – Но в този случай, съзнаниетo продължава да работи в продължение на най-малко три минути, въпреки че мозъкът  обикновено се изключва в течение на 20-30 секунди след спиране на сърцето. “

„Този човек описа всичко, което се е случило в стаята, но е важно това , че той два пъти е бил в състояние да чуе  звуков сигнал, който звучи на всеки три минути – обяснява Парния. – Той говори много убедително, и всичко, което  описва,  наистина се е случило „.

Ученият обясни, че много хора вероятно възприемат подобен опит за халюцинации или илюзии, но става дума за това, че пациентите, според Парния, „изглежда действително говорят за събития, които са се случили.“

Според д-р Парния, той се надява, че по-нататъшни изследвания ще помогнат да се разбере какво всъщност се случва с човешкото съзнание след смъртта.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *