Сондата Rosetta засне газова струя от комета

rosetta1

Европейската космическа агенция публикува няколко снимки на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко, които Rosetta е направила от разстояние   около 26 км.

Ще напомним, че изследователския апарат „Rosetta“ стартира на 2 март 2004 година. След повече от 10 години, през лятото на 2014 г. той достига до кометата и в момента се подготвя да изпълни основната си мисия – подробно проучване на космическия обект с помощта на модула спускане Philae.

На публикуваните снимки  са заснето струи от газ, излизащи от повърхността на кометата. Става дума за това, че с наближаването на обекта до Слънцето,  намиращият се  кометата лед,  преминава от твърдо в газообразно състояние, пропускайки течната фаза. Като резултат, космическото тяло се сдобива с „опашка“, състояща се от газ и малки прахови частици.

Европейската космическа агенция също така оцени размера на кометата и представи приблизителен  триизмерен модел. В бъдеще, публикуваните данни ще бъдат прецизирани.
rosetta2
Кацането на кометата на модула Philae е насрочено за 12 ноември. Очаква се, че информацията, получена от изследователския апарат ,  ще определи параметрите на ядрото на кометата, ще изследва нейния химичен състав и ще изучи промените в активността  на обекта.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *