Учените създават супергениални хора с помощта на генното инженерство

reading-mind-prevent-terrorist-attacksС помощта на генното инженерство ще се появят най-интелигентните хора, които някога са живели на планетата. Това ново изследване публикува ученият от Университета на Мичиган Stephen Hsu.

Носителят на Нобелова награда и един от основателите на школата на съветската физика Лев Ландау  определял  учените по умствена скала от 1 до 5.  Така, според тези измервания, физик от първо ниво имал десет пъти по-голямо влияние  от физик от второ,  и така нататък. Самият Лев Ландау скромно определя себе си на ниво  2.5, и само в края на живота си минал във второ ниво. На първото ниво, пред Ландау били Хайзенберг, Бор и Дирак, както и няколко други учени от цял ??свят. Айнщайн Ландау  поставил на ниво 0.5.

В същото време, според вицепрезидента на Университета на Мичиган по изследователската работа и  професор по теоретична физика Stephen Hsu, сега генното инженерство е в доста напреднала фаза и вече е в състояние да създаде свръхумни  хора, които могат да надминат по интелект дори и най-видния учен.

„Генетичните изследвания на когнитивните способности показват, че днес има разновидности на човешката ДНК, които в случай на перфектна комбинация може да доведат до появата на личности с  интелигентност, която да е на  качествено по-високо ниво от всичко  съществувало досега на земята. Грубо казано, ако се мисли с категориите на Ландау, става дума за  IQ от около хиляда точки, „- се казва в статията на Stephen Hsu, който е и научен консултант в BGI (Пакински институт по геномика), публикувана в изданието Nautilus.

Преди такова нещо се срещаше само на  страниците на фантастичните романи. Така например, в романа на Даниел Кийс „Цветя за Елджернон“ умствено изостаналият герой на име Чарли Гордън участва в хирургичен експеримент за извеждане на неговия по-нисък от средния интелект на ново ниво, в резултат на което  IQ-то му се  увеличава от 60 на 200 точки. От работник в   пекарна, с който често се подиграват, Гордън  в един миг с лекота се трансформира в суперинтелигентен човек, който разбира и е в състояние да анализира научно много скрити връзки в света.

А  според американския учен, в бъдеще можем да кажем с увереност, че този вид невероятни умствени способности ще бъдат много по-големи от максималната интелигентност на всеки от 100-те милиарда души, които някога са живели на Земята.

„Можем да си представим възможностите на видни учени, които в своя максимален вид ще присъстват наведнъж у  един човек. Това е почти перфектно възпроизвеждане на изображения и реч, ултрабързо мислене и изчисления, мощна геометрична визуализация, при това на по-високи нива, способността паралелно и едновременно да се изпълняват различни аналитични и умствени действия.  Списъкът може да се  продължи –  Чарли Гордън, но на квадрат“- казва Stephen Hsu.

Междувременно , хипотезата за  свръхестествените способности на човека,  предизвикаха множество дебати и дискусии в научната общност. Лауреатът на Нобелова премия,  физикът  Ричард Файнман твърди, че като студент в Масачузетския технологичен институт, той винаги се е опитвал да   избегне изучаване на хуманитарните науки и „се е опитвал  да се измъкне.“ „Аз се интересувам само от наука, повече не ми се получаваше“, – признава Файнман. Той се опитвал да убеди колегите си, че е невъзможно да се възприеме  необятното: на физиците често им липсва лирика и обратно.

Въпреки това, привържениците на хипотезата за гениалните  хората не крият факта, че, може би, суперинтелектът е далечна и мъглява перспектива, но в близко бъдеще можем да очакваме, макар и в  по-малък мащаб, но все пак важни открития. Големи набори от данни на човешкия геном и техните фенотипове – физически и психически характеристики на индивида – значително ще  разширят  нашето разбиране за генетичния код.

„Когато се появят прогнозни модели, те могат да бъдат използвани в репродукцията. Това е и избор на ембриони (избор на оплодена  яйцеклетка за имплантация), и активни  генетични видоизменения. В първия случай родителите,  избирайки една от дузина яйцеклетки могат да увеличат IQ на своето дете с 15 и повече точки. Генотипизирането на яйцеклетката е технически доста добре усвоено, и сега остава само да се разработи комплексно прогнозиране на  фенотипа за избор на ембрион. Разходите за тази операция ще бъдат по-ниски от таксите  за много частни детски градини, а  последиците за човека ще са за цял живот, и за неговите потомци „- обобщава  Stephen Hsu.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *