В Залцбург проститутките ще получат един милион евро от общината

salzburg2От 2010 г. властите на Залцбург започнали да  вземат от местните  проститутки по  35 евро за задължителна седмична медицинска проверка. Сега тази практика е призната за  незаконната – парите за медицински прегледи ще им се върнат: общата сума, която властите трябва да върнат е от  800 000 до 1 милион евро..

Както пише агенция APA,  цитирайки заместник-председателя на правителството на Залцбург Christian Shtekl,  представляващ  Австрийската народна партия, местните власти ще върнат на проститутките  парите, които  незаконно са събирали от тях за медицински прегледи. От 2010 г. проститутките в Залцбург са били задължени да плащат по 35 евро за седмичен медицински преглед.

Това правило е било установено от съветника по здравеопазване на  тогавашното социалдемократическо  правителство на Залцбург Erica Sharer. Според Shtekl, това е направено, въпреки предупрежденията на местната медицински администрация. „Тези такси са въведени незаконно, така че те трябва да бъдат възстановени,“ – казва Shtekl.

Според неговите изчисления, сумата може да варира от 800 000 до  1 млн. евро. Освен това той заяви, че одобрява  практиката за събиране на такса за медицински прегледи на проститутките, но е необходимо да се създаде подходяща правна основа.

Според депутата от местния парламента от Зелената партия Барбара Зиберт, тази мярка е въведена от социалдемократите само за набиране на средства в бюджета.

Премахването на таксите за медицински прегледи е било оспорено от собственика на нощен клуб в предградие на Залцбург Ричард Швайгер. Първо той се борил за облекчаването на правилата за провеждане на редовни проверки на здравето на проститутките, но не успял.

„След това  ние си зададохме въпроса: Добре, но защо трябва да плащаме за тези прегледи по 35 евро?“ – казва  Швайгер.

В Австрия проституцията е юридически легална,  но се подчинява на строги правила, наред с другото, проститутките трябва да се подлагат на периодични медицински прегледи, в допълнение, трябва да се посочва мястото и времето на тяхната работа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *