Ватикана: Резонансен документ за гейовете не бе приет

papaРезонансният документ, който щеше да означава промяна в отношението на католическата църква към еднополовите връзки и разводите, така и  не бе приет до края на двуседмичния синод.

Приемането на документа трябваше да бъде подкрепено от   най-малко две трети от епископите.

Първата версия на документа, която на латинска се нарича Relatio post disceptationem, беше публикуван в понеделник, и предизвика голям резонанс. В него се казва, че Католическата църква както и преди  осъжда хомосексуализма и не признава еднополовите бракове, но хомосексуалистите „имат таланти и достойнства, които те могат да предложат на християнската общност.“

На гласуване бе подложена по-малко радикална версия на документа, в който се посочва, че „хората с хомосексуални наклонности трябва да бъдат посрещани с уважение и деликатност.“ Въпреки това, дори и тази версия не бе подкрепена от необходимия брой епископи.

Синодът обсъди спорни въпроси за католическата църква, свързани със семейството. Смята се, че либерализация на доктрината на  църквата би искал папа Франсис, който миналата година каза: „Кой съм аз, че да съдя гейовете?“

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.