Във Великобритания се провежда всеобща симулация на епидемия от вируса Ебола

ebolaБританците се подготвят за потенциално избухване на взрив от вирусното заболявания, чрез използване  на ситуационно моделиране. В мащабната ролева игра участват лекари, спасители, актьори и политици.

В Обединеното кралство в събота, 11 октомври, се  провежда акция, която симулира избухването на епидемия от Ебола. По този начин властите възнамеряват да  определят достатъчно ли е подготвена обществената  здравна система за потенциално опасна ситуация.

От Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство обясниха, че подготовката на мерки за защита на населението от потенциално огнище на Ебола се води вече  няколко месеца – от началото на епидемията в Западна Африка. „Важно е да тестват  планирани решения във възможно най-близки до реалността условия – с реални хора в реално време“ – се казва в прессъобщение на ведомството, публикувано на официалния сайт.

В осемчасовата тренировка участват не само лекари, здравни работници и членове на спасителни служби, но също така и професионални актьори, които ще симулират симптомите на Ебола с хеморагична треска в различни части на кралството. В Лондон здравният министър Джеръми Хънт ще проведе тренировъчна сесия на Съвета за сигурност.

Министерството на здравеопазването не вижда опасност за жителите на кралството

В същото време Министерството на здравеопазването подчертава, че рискът от заразяване с Ебола за британските граждани „както и преди  е много нисък“, защото системата на здравеопазването на страната разполага с „най-съвременни средства за борба с инфекциозните болести.“

Мащабните „учения “ са организирани по заповед на министър-председателя Дейвид Камерън. По-раншното му решение за провеждане на анкети на пътници, пристигащи на международното летище и жп гарите, експертите по обществено здраве разкритикуваха като „безполезно и неефективно“, пише агенция ДПА.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *