Вирусът Ебола може да се разпространява и по въздуха?

ebolaС разпространението на вируса Ебола и появата на нови случаи, официалната версия за възможните начини за предаване на вируса също се променя. В момента, Световната здравна организация (СЗО) смята, че вирусът Ебола може да се разпространява по въздуха чрез капчици течност при кихане и кашляне.

В зависимост от етапа на инфекцията и появата на симптоми, вирусът Ебола е в състояние частично да се движи във въздуха и да причинява инфекция, пише на  сайта на СЗО. „Теоретично, големи капки от пациент с тежка форма на болестта, която е със  симптоми за поразяване на  дихателната система, или с тежко повръщане, могат да предават вируса на  кратко разстояние на друг човек, намиращ се наблизо.“

Това може да се случи, ако вирусът в  тежки капки директно чрез кашляне или кихане падне върху лигавиците или на кожни ожулвания.  Това не е предаване по въздушно-капков път, но обяснява разпространението на Ебола във въздуха.

Ебола   може да се разпространи дори със сълзи и слюнка. Въпреки че вероятността за това, вероятно, е минимална, пациенти в по-късните стадии на болестта, както е открито в няколко проучвания, са способни да разпространяват вируса по тези начини.

В изследвания на слюнка често е откриван вирус при пациенти в напреднал стадий на заболяването. Въпреки това, досега  жив вирус никога не е бил откриван в капки  пот.

За косвеното предаване на Ебола също се споменава в публикациите на СЗО. Ето защо почистването и дезинфекцията трябва да бъдат  първа линия на защитата, въпреки че рискът от предаване на вируса Ебола от замърсени повърхности се счита за нисък.

В допълнение, атипичната структура на разпространението на Ебола в настоящата епидемия предполага, че вирусът крие някои тайни.

http://bg.checkonline4you.com/virusat-ebola-mozhe-da-se-razprostranyava-po-vazduha/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *