WP: Путин обвини САЩ в дестабилизация на световния ред

putinРуският президент Владимир Путин в петък обвини САЩ в дестабилизация на  международния ред с опити да „прекроят света“ в името на собствените си интереси и заяви, че Украйна, вероятни, няма да е последният конфликт с участието на големите държави.

Путин заяви, че САЩ разпалват конфликтите в света с „едностранен диктат“ и санкции, които, според него, са предназначени да отслабят икономически Русия. При това  той отрече, че Русия се опитва да се възстанови предишната си империя или да си възвърне статута на велика сила от епохата на Студената война.

„Не ние започнахме това – каза Путин, говорейки за влошаващата се обстановка. – Нашата активна политика в региона на Азия и Тихия океан не започва днес, и не във връзка със санкциите, а повече от няколко години. “

Коментарите на руския президент – са най-острите някога звучали от него срещу Съединените щати –  бяха направени по време на заседание на Валдайския клуб, годишна среща на международни анализатори и учени. Тази година срещата се проведе в южния руски град Сочи, където Русия по-рано бе домакин на Олимпийските игри.

Откакто анексията на Крим и участието на Русия в конфликта в източната част на Украйна  сведоха  отношенията между Москва и Вашингтон до най-лошата позиция, от края на Студената война.

Според Путин, САЩ приеха манталитета на Студената война, която замъглява тяхното възприемане на света и води до „сериозни заблуди“ за това, какви изменения са  необходими в международната система.

„Аз не спирам да  се изненадвам на това как нашите партньори отново и отново, както казваме ние в Русия,  правят същите грешки“, – каза Путин. Той отбеляза, че американската подкрепа за ислямистките екстремисти е изиграла роля в настоящите кризи в Ирак и Сирия. Путин заяви, че американската подкрепа за революциите в бившите съветски републики, които сега са на ръба на хаоса – като, например, Украйна -доведоха до това, че  „духът е пуснат от бутилката“.

Той също така обвини САЩ в  отслабване на глобалния контрол над оръжията.

По-късно, отговаряйки на въпроси, Путин отхвърли  мнението, че Москва се бои от Съединените щати или че ги счита за  пряка заплаха за Русия. Отново и отново коментарите за президента на  САЩ бяха ограничени до една тема – към уважение.

„Имаме нужда от нов глобален консенсус на отговорните сили – каза той. – Русия не настоява за  някакви специално, изключително място в света, искам да подчертая това. Зачитайки интересите на другите, ние просто искаме да се отчита нашите интереси  и да се уважава и нашата позиция. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *