Земетресения: 6.2 в Мексико, 5.5 във Филипините

op5csy_w300h210Силно земетресение с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер е станало на събота в Мексико, според сеизмологичната служба на страната. Според агенцията, епицентърът на труса се е намирал в щата Веракрус,  в източната част на дълбочина от 10 километра. Засега няма данни за жертви или щети.

Земетресение с магнитуд 5,5 е станало на неделя вечер на изток от остров Самар в източната част на филипинския архипелаг, според уебсайта на филипинския институт по вулканология и сеизмология (FIVS).

Епицентърът на труса е бил разположен 64 км североизточно от град Guiuan,  в провинция Източна Самар. Земетресението е било на дълбочина шестнадесет километра под повърхността на Филипинско море.

Данни за жертви или щети до този момент няма, но FIVS предупреждава за нови трусове в района.

Два от най-големети архипелага в света – Индонезия и Филипините – са част от така наречената тихоокеански огнен пръстен: плочите, които, формиращи дъното на Индийския и западната част на Тихия океан, влизат тук под азиатската плоча. В резултат на движенията на земната кора на територията на двете страни стават чести земетресения и вулканични изригвания.

През октомври миналата година в централната част на Филипините стана силно земетресение с магнитуд 7,2. Неговите жертви станаха повече от 220 души, а почти хиляда бяха ранени. Трусовете разрушиха повече от 13 200 къщи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *