Американски учени разработиха декодер за четене на мисли

misliВ днешния свят, където такива понятия като поверителност и неприкосновеност на личния живот постепенно губят своето значение поради миниатюрните камери, сателитно проследяване на движещи се обекти и системи за идентификация, последният бастион на неприкосновеност се  оказаха само собствените ни мисли. Но изглежда, че в бъдеще всичко, което се случва в главата на човек,  може да стане достояние на трета страна.

Екип от учени от Университета на Калифорния в Бъркли демонстрира своите постижения в тази област, като успя да декодира и прочете мислите на човек. Разработената технология трябва да позволи на хората, които са загубили поради болест или нараняване възможност да  говорят, да  възстановят способността си за практически пълноценна  вербална комуникация.

Проектът се основава на резултатите от тестове, в рамките на които е установено, че някои неврони в човешката нервна система проявяват активност, реагирайки на съответните звуци. Отчитайки наличната научна  статистика, американските специалисти моделирали алгоритъм за декодиране на невронните сигнали с  последваща трансформация в информация.

Системата, която била наречена декодер, е  тествана на няколко доброволци. Първо, те чели на глас, а  устройството отчитало необходимите данни и сверявало  активността на невроните. После същия текст бил „изговарян“ мислено, а декодерът  улавял сигналите, които му позволили да  възпроизведе казваните от доброволците думи мислено.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *