Елън Мъск се опасява от появата на роботи-убийци

69625608Милиардерът Елън Мъск, собственикът на компанията SpaceX, в коментара за сайта Edge.org предупреди, че скоро роботите  ще могат самостоятелно да  стигат до изводи за целесъобразността за унищожаване на хората, а това ще се случи в резултат на научно-техническия прогрес в областта на изкуствения интелект, съобщава Business Insider.

„Съществува риск, че нещо наистина опасно ще  се случи през последните пет години,“ – пише Мъск.

Скоро този коментар е изтрит. По-рано обаче, говорейки  по време на конференцията Vanity Fair, милиардерът предупреди аудиторията  за опасността от появата на роботи, насочени към премахването на хората, подобно на  спама, отбелязва Business Insider.

„Аз не съм сам в мисленето си за това , че има от  какво да се притесняваме. Водещите AI компании са предприели важни стъпки, за да гарантират безопасността.“ – цитира изданието премахнатия коментар на Мъск.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.