Къде се намира центърът на вселената?

universСтава дума за  теорията на Големия взрив, според която  Вселената се разширява след него. А къде е точката или координатите на мястото с началото на експлозията?

Въпросите за център на Вселената възникват доста често, и причината е  във фразата „Големия взрив“, който е превод на английския термин «Big Bang» – голям бум. Този термин е въведен от известния физик Фред Хойл, който по този начин  изразил саркастичното си отношение към тази идея за възникването на Вселената.

Космолозите не схванали този сарказъм и охотно  приели   термина. Английската фраза Големият взрив, разбира се, не е строг физически термин, но и не прилича на такъв.

Българският превод – Големият взрив – изглежда по-солидно и затова изглежда по-физичен, затова  много се подвеждат.

След като е имало взрив, значи  е имало място на взрива, а и нещо, което се е взривило … Всъщност  център  разширяващата се Вселена не трябва да има.

И най-популярната аналогия – надуваем балон. Повърхността му се разширява, но никакъв център това разширение няма.

Related Posts

One thought on “Къде се намира центърът на вселената?

  1. Не съм съгласен. Ако примера с балона е удачен, то всеки може да надуе балон и да види че има център. В центъра може и да няма нищо друго освен въздух но това не пречи да съществува център в нищо-то. А на равно разстояние от центъра има достатъчно материя която се е преместила от центъра навън. Така че ако има голям взрив трябва да има и център, дори в този център да няма нищо. А на равно разстояние от него би трябвало да се намира изхвърлената материя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *