Какво би станало, ако Земята остане без Луната?

supermoonАко се компресира времето на съществуването на нашата планета до 24 часа, Луната щеше да  се появи 10 минути след началото. Сателитът  не е просто парче камък. Без него  животът на Земята щеше да изглежда много по-различно, а може би  никога не би се появил.

Случаен климат
Смяната на годишните времена се дължи на наклона на  земната ос спрямо равнината на орбитата и. Луната  подравнява земното „треперене“, и ъгълът е постоянен. Без сателита неизменният климат периодично щеше да се сменя  екстремално със същата температурна разлика между зимата и есента, като между Южния полюс и екватора.

Възможност за живот
В ранните етапи на формирането на системата Земя – Луна  под влияние на гравитацията на спътника, неравномерно за близката и далечна част на планетата, земната магма е била в непрекъснато движение. Това  още повече е нагрявало  Земята и тя е останала течна  и топла повече отколкото трябва. Може би  това забавяне е дало шанс на зараждащия се живот да се задържи на  планетата.

Тъмни нощи
Безлунната нощ на Земята щеше да бъде много по-тъмна, отколкото е сега. Вторият най-ярък обект в нощното небе, Венера,  свети 14 000 пъти по-слабо от сателита. Живеещите в  пълен мрак примати биха развили отлични нощно виждане – в противен случай просто биха ги изяли  хищниците.

Никакви затъмнения
Ако я нямаше Луната, хората никога биха наблюдавали слънчево затъмнение. Благодарение на удачно „подбраното“  разстоянието,  в момента,  когато Луната се оказва между Земята и Слънцето, сянката и  покрива изцяло звездата.

Свръхбърза година
Спътникът  не само кара океаните на Земята се движат. Поради т.нар приливно ускоряване Земята всяка година се върти по-бавно. За един век по година се удължава с  две микросекунди (микросекунда – една милионна от секундата).  От момента, когато планетата се обзавежда със спътник, той е забавил въртенето на Земята няколко пъти! Без Луна  денонощията щяха да са по осем часа, а  годината – повече от 1000 дни.

Суров климат
Заради  скоростното  въртене на Земята в  атмосферата  през цялото време щяха да  се  формират мощни потоци, ветрове и бури. Повечето от днешните животни и растения нямаше да  оцелеят в тези условия, така че флората и фауната на безлунната Земя щеше да  прилича на флората и фауната в суровите  степи и високи плата.

Спокойната вода
Водите в океана се движат  от приливните сили на Луната и Слънцето, а  приносът на звездата е само 40%. Без лунната гравитация не биха съществували корали и миди, които са неподвижни и си хващат храна в движещата се под влиянието на Луната вода. Което означава, че  морската хранителна верига щеше бъде организирана по съвсем различен начин.

Миналото – Космическа катастрофа
Смята се, че Земята се е формирала преди 4,56 милиарда година и се  сдобила със спътник 30 милиона години по-късно, след като в планетата се разбива обект с размерите на Марс. Той избива от полутечната  планета огромно парче, което  не успява да преодолее силата на гравитацията, и остана в околоземна орбита. Първоначално Луната е била на разстояние от 20 000-30 000 km от планетата – 20 пъти по-близо, отколкото е  сега.

По съседски
Луната не само краси нощното небе и вълнува влюбените. Въпреки значителното разстояние (астронавтите стигат до спътника за три дни), Луната влияе на Земята  по-силна отколкото всяко друго небесно тяло. Картината с   планините и равнините, дивата природа и дори океаните,  продължителността на деня – без Луна  планетата би била различна.

Related Posts

One thought on “Какво би станало, ако Земята остане без Луната?

  1. На месопотамски клинописни плочки е записано, че в най-древни времена Луната не е съществувала. Това е било причина за сериозни катаклизми на планетата Земя. На същите плочки е записано, че за преодоляване на тези проблеми анунаките са „монтирали“ Луната за баланс и нормализиране на климана (нормализиране съобразно техните представи и физиологични нужди за климат). Може би е вярно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *