Китай ще създаде глобална квантова мрежа до 2030 г.

kvantКитай ще създаде до 2030 г. глобална квантова комуникационна мрежа – това бе съобщено на Международната квантова конференция (QCMC).

Според „Синхуа“, идеята за квантова комуникация е станала  популярна през последните години след откритието на квантовата криптография, потенциално позволяваща  да се предават „неразбиваеми“  съобщения и информация.

Свръхсигурната връзка ще бъде организирана с помощта на спътници и ще се използва в процеса на предаване на фотони, които реагират на всеки опит за четене на  информация и  позволяват да се блокира атаката на  киберпрестъпниците.

– Квантовите науката и технологии в Китай се развиват доста бързо, а в някои области Китай вече има водеща позиция – отбеляза професорът от Китайския университет за наука и технологии (USTC) Peng Yanvey.

Според учения, през 2020 г. Китай ще участва азиатско- европейското разпределение на квантови ключове, а през 2030 г. вече ще е  построил своя собствена глобална квантова комуникационна мрежа.

Според изданието, през 2011 г. Китай е започнал да   изпълнява програмата по изстрелване на  спътник за квантови експерименти, които трябва да започнат през 2016 г.. Според Peng Yanvey, програмата върви по график, и основната и цел вече е постигната.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *