Клуж-Напока в Румъния, градът, който удивлява

Клуж Напока е вторият по големина град в Румъния с много добре уредена транспортна система и градски транспорт. Шофьорите имат добра култура на шофиране, а градът се слави с много високо ниво на висше образование в 3-те университета в града. Всички студенти с които говорих, споделиха, че нивото на образование е много високо.

Градът е пълен с много добри ресторанти, клубове, дискотеки, заведения и хотели. За това вероятно допринася големия брой студенти,  които учат в града и прииждат от околни градове и села, за да учат и работят в Клуж.

Общо взето, не помня заведение, което да не е на добро ниво откъм атмосфера, музика, интериор или обслужване, като не е трудно да намерите ресторанти в централната стара част на града, с прилични за българина цени. Разбира се, може да изчакате около 20 минути за поръчаната вечеря, но всяко нещо според цената си.

Някои румънци, с които разговарях споделят, че в Клуж сякаш не са в Румъния – толкова добре изглежда. Имат една огромна нова зала за концерти и спортни събития, а местният футболен клуб си е построил малък стадион, защото за толкова са му стигнали парите. Градът се намира в северозападната част на Румъния и е пример как може да изглежда един добре устроен град в тази държава.

Хората са приветливи и приятелски настроение и разполагат с много възможности за нощен живот и срещи по клубове, кафенета и ресторанти. Когато зададете въпрос на някой румънец защо е дошъл да живее в Клуж, най-често отговорът е – просто защото това е Клуж.

В неделя паркът е пълен с хора дошли да спортуват на маратона, въпреки студеното време. Парковете, стадиона и залата също са много добре уредени, чисти и приветливи. Залата е строена тази година със средства от ЕС и общината.

Атмосферата да живееш в град с толкова много студенти и живот е наистина приятна и интересна. Всъщност престоят в Клуж може да доведе човек до мисълта, че съвсем не е лошо да започне да учи румънски. Трудно е да се обясни какво е тозиград, след близо 20 дни престой в него. И често ми е било трудно да повярвам че го има, съществува и функционира. И че хората могат да живеят толкова добре.

 

Катедралата в центъра на града:

Клуж-напока

През нощта около 2 часа след финалните избори за президент, прави впечатление, че служители на чистотата, заедно с контрольор почистват и събират боклуци от площада след проведения протест. Всичко изглежда чисто за сутринта.

Впечатление прави, че шофьорите имат много добра култура на шофиране и се спазват светофарните светлини и от пешеходци – глобата е около 200 Леи (около 40 Евро) при първо нарушение за неправилно пресичане на пешеходец. Глобени през последните години няма, но мисълта за 40 евро глоба дава сериозна мотивация да не се пресича, дори когато няма коли.

Шофьорите спират на разстояние преди самия светофар и преди пешеходни пътеки и много от тях внимателно намаляват, ако видят че някой пешеходец поглежда към пешеходната пътека. Дори може да ти стане неудобно, че са спрели заради теб и те изчакват да стъпиш на пешеходната пътека.

Транспорта е добре уреден, шофьорите имат добра култура и всичко се движи нормално и спокойно. Не се усеща напрежение в хората и както казват някои румънци в Клуж – румънците в Клуж са средно 50% по-удовлетворени от румънците в останалата част на Румъния според последни изследвания.

 

Related Posts

One thought on “Клуж-Напока в Румъния, градът, който удивлява

  1. Имал съм късмет да ида в този град и всичко което е написано за него тука е вярно.Клуж не е Румъния,Клуж е страхотен град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *