Mелодията на човешката ДНК прилича на медитативните ритми от Индия

dnkОт древни времена хората са знаели, че звукът има чудодейна сила. Боен вик, молитва, упражнения по медитация, някои  вълшебна техники за психорегулация – това преди всичко е звук.

И днес много лекари, макар и да изглежда това твърдение невероятно, са на мнение,  че скоро вместо хапчета на пациентите ще бъдат предписвани симфонии и сонати. Учените са установили, че целият свят постоянно се намира сред музикални вибрации. А  нашето ухо разпознава 1378 различни тонове в различни диапазони, като извън диапазона на нашия слух има ще милиони звуци. Но дори и най-малките промени в тяхната честота въздействат  върху състоянието на вътрешните ни органи.

На американката Сюзън Александър и хрумва да запише  изходящите от човека излъчвания. Прилагайки математика и физика, тя се опитала да ги озвучи. Оказало се, нашето тяло е буквално натъпкано с различни вибрации: пулс, ендокринни цикли и др. И ако всички тези вибрации съществуват,  дали те могат не само да се регистрират, но също така  и да се чуят?

За съдействие Сюзън се обърнала  към биолога от Университета на Калифорния  Дейвид Даймър с въпроса: може ли да звучат ДНК? Даймър  измерил колебанията на ДНК с инфрачервен спектрометър, а след това преобразувал невидимите  вибрации в звуковия спектър – и получил музика.
Сега си представете –  записът на  мелодиите на ДНК  напомнял на медитативните мелодии от  Индия.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *