Млади европейки все по-често се омъжват за мъже от „Ислямска държава“

hidjabПрез последните няколко години значително се е увеличил броят на западните жени, които са  отишли в Сирия и Ирак за да се омъжат за  бойци от радикалната групировка  „Ислямска държава“, заяви ръководителят на Службата за сигурност на Германия Ханс-Георг Mаасен, пише  NBC News Thursdey.

„Броят на жените, които са заминали за  Сирия и Ирак се е увеличил значително, или поне в сравнение със статистическите данни   няколко години по-рано, когато младите хора са заминавали за  Афганистан и Пакистан,“ – каза Maaсен.

Според германския чиновник, 15-годишните момичета  са водени от „романтична слепота“, когато решават да напуснат бащиния си дом и да отидат в Сирия или Ирак, за да станат там втора или трета жена на джихадист от ИД.

Остава неясно, коментира Ханс Maaсен,  дали тези момичета ще станат смъртници за терористични атаки в Европа или те просто виждат себе си в ролята на ислямска жена.

По-рано през ноември,  Maaсен  каза, че около 550 германски граждани са  отпътували до Ирак и Сирия, и много от тях са се присъединили  към джихадистите от „Ислямска държава“, които сега водят  ожесточени боеве в Сирия и Ирак. Когато „европейските джихадисти“ се завръщат у дома, те са под постоянния надзор на германското разузнаване.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *