На планетата – двойник на Земята са станали две експлозии

97545426На  наскоро откритата планета, двойник на Земята, са станали две мощни експлозии. Тяхната природа все още не е изяснена.

Планетата, наречена Glize-581G, бе открита преди няколко години в съзвездието Везни. Тя се намира на  разстояние 20 светлинни години от Земята, а учените са успели да определят някои от параметрите и, които предполагат, че животът на планетата може да бъде подобен на земния.

Неотдавна астрономите са записали два мощни взрива на повърхността и. Какво е било това може само да се гадае.

Може би отговорът ще дойде, когато космическият телескоп „Джеймс Уеб“, който трябва да бъде изведен в орбита по-късно тази година, започне да я наблюдава. С този телескоп учените се надяват да научат какво има на  повърхността на близнака на Земята, дали има растителност, вода, кислород и живот.

Планетата се върти  около по-студеното слънце  Glize-581, но е по-близо до него, отколкото  Земята до нашето светило. Температурата на екватора и е плюс   20 градуса, а на полюсите – отрицателна. Размерът на планетата е 1,3 по-голям този на Земята, но тя е по-тежка от  Земята три пъти. Скоростта на въртене на тази планета около нейната звезда е 10 пъти  по-голяма от скоростта на въртене на Земята.

Интересното е, че някои учени смятат, че това не е планета, а   грешка в измерванията, докато други не само смятат, че съществува такава планетата, а и че на нея има живот.

 

Related Posts

2 thoughts on “На планетата – двойник на Земята са станали две експлозии

  1. Щом е двойник…, може би там са достигнали нивото – Хирошима и Нагасаки …

  2. „Интересното е, че някои учени смятат, че това не е планета, а грешка в измерванията, докато други не само смятат, че съществува такава планетата, а и че на нея има живот.“

    Бахти смятането, бахти „учЕните“!!! От цитата може да се заключи само това, че на учените и науката може да се има точно толкова, ако не и по-малко доверие, отколкото на астролозите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *