НАСА плаща $ 18 хиляди за 70 дена лежане

nasaУчастникът в изследването на НАСА Ендрю Иваницки, който трябва да прекара 70 дена в леглото, разказва за хода на експеримента. Иваницки е последният участник в тригодишната изследователска програма на НАСА, в която се изучават последиците от въздействието на  безтегловността върху човешкия организъм .

Андрю е прекарал досега в легнало положение три седмици, чакат го  още 40 дни на легло, но окончателно ще напусне  Хюстън не по-рано от 60 дни, когато ще завърши процесът на  рехабилитация. Заплатата за участие в проучването на  НАСА е $18 000. В програмата освен Ендрю са участвали 54 човека.

Според Иваницки да си опитно зайче в този експеримент не е лесно. Най-трудното е да се лежи неподвижно в леглото, под наклон (-6 градуса) – с главата  надолу. Тази ситуация симулира безтегловност, в която астронавтите прекарват по няколко месеца.

Както признава Иваницки,  първоначално това му е причинявало болки в главата, врата и гърба, придружени   от безсъние и пристъпи на паника. Неестественият наклон на тялото създава  трудности за четене на книги, миене на зъбите, ползване на таблет, душ и тоалетна, особено трудно е в такова  състояние да си обуе чорапите и да пие.

Както още  разказва Иваницки, да участва в изследването го подтикнали лични обстоятелства: ден преди да получи поканата, той загубил работата си. „Минаха  44 дни откакто за  последен път пих бира и кафе, ядох бургери, разхождах се и си правех слънчеви бани. Аз не съм виждал моята приятелка 66 дни. Намирайки се тук не мога да преценя кой съм:  късметлия , който е ударил джакпота, или просто идиот, който прави всичко за пари „- казва той.

Лежащият начин на живот е непривичен за Иваницки:  малко преди да се включи в програмата на НАСА, за пръв път  успешно участва в маратона по триатлон  Ironman и е  свикнал с ежедневната подготовка.

След края на експеримента го чака рехабилитация. Глобалната цел на проучването на  НАСА е  създаване на процедури и упражнения, които ще помогнат на астронавтите бързо да преодоляват  ефектите от безтегловността, включително и атрофичните промени в мускулите и костите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *