NASA показа карта на падащите на Земята астероиди

asteroidiNASA представи карта, която показва  точките на падане на астероиди в земната атмосфера, в рамките на проекта  Near Earth Object, чиято цел е да следи космическото пространство, за да се идентифицират потенциално опасните за Земята, пише на уебсайта на Агенцията.

Картата показва данните, събрани от американците за  периода 1994-2013 г. За това време експертите са забелязали 556 небесни тела, които са навлезли в земната атмосфера. Повечето от тях са изгорели в нея, но някои са достигнали повърхността на планетата. Най-големият метеорит (астероид, достигнал земната повърхност) е падналият в Челябинск.

Този метеорит падна на 13 февруари 2013 г. в Челябинска област, където са намерени около 50 парчета от  него. Най-големият фрагмент е намерен  на дъното на езерото Чебаркул. Неговото тегло превишава  600 кг.

Изследването на астероидно-кометната опасност е един от приоритетите на НАСА. Последиците от сблъсък на масивен астероид със Земята може да доведат  до катастрофа. Според популярната версия, динозаврите са изчезнали заради падане на огромно космическо тяло, което е причина да се  образува и Мексиканския залив.

Ето защо за последните пет години  финансирането на програмата Near Earth Object е увеличено десетократно. НАСА също така работи с партньори от целия свят.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *