Нова загадка: Огромни каменни кръгове в Йордания

5Разпръснатите по  Йордания 12 гигантски пръстеновидни  структури, които могат да бъдат забелязани само на снимки, направени от самолет или спътник, сериозно озадачиха учените.

Известни в научния свят  като Големите кръгове,  тези огромни пръстени са с диаметър от 220 до 455 метра. Те за първи път са забелязани от въздуха през 1920 година. След това поредица от открития са правени през 1930 г., 1953 г. и 2002 година.

Но сега археолозите от Западна Австралия са документирали 12 нови кръгове в Йордания и Сирия. Намерени са общо осем големи кръгове в централната част на Йордания. Тяхната втора група, състояща се от четири големи кръгове, е на север от оазиса Азрак.

Освен това  един Голям кръг се вижда на сателитни изображения от 2002 г. в близост до сирийския град Хомс.

„Пейзажът на Близкия изток е гъсто осеян с  кръгли каменни структури“, – обясни ръководителят на изследването, професор Дейвид Кенеди от Университета на Западна Австралия.

Според него, повечето от тях не са много точни кръгове,  но има и такива, които са с точни форми. Дебелината на стените им, построени от необработен камък, е 1-2 см.

В продължение на почти един век, учените не могат да дадат отговор на смисъла и историята на произхода на тези кръгове.

4 3 2 1

Related Posts

One thought on “Нова загадка: Огромни каменни кръгове в Йордания

  1. Наска 2, но в Йордания. Много неща и явления не са известни на обществеността в света. Много от тях имат реално обяснение, за което са информирани преди векове или в ново време ООН, Ватикана, Русия, Великобритания (САЩ, Англия, Австралия, Нова Зеландия) и Китай. но е важно дали и кога ще информират нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *