Оцеляване : Нож на гърлото. Какво да правим?

_XnKxSnDa4gПрестъпленията по улиците не са изолирано явление. Много хора биват нападнати от престъпници с цел грабеж, в пиянски свади и битови скандали. Пускаме нова рубрика: ОЦЕЛЯВАНЕ.

Ножът е най-често срещаното оръжие за извършване на престъпни деяния! Особено сред младите хора.

Има една много умна мисъл „Човек компенсира слабостта си с любов към оръжията!“ По-голямата част от мъжете са склонни към хладни остри оръжия. Нали все пак многото векове, когато мечът е бил признак за мъжественост и рицарството, са оставили своя отпечатък …

А свободната  покупка- да се купи пистолет, дори и на газ, е бюрократично проблематично, докато  нож – винаги може! Навсякъде – от специализирани магазини до черния пазар.

Престъпленията, извършени с ножове, са много повече, отколкото престъпленията, извършени с огнестрелно оръжие. Затова вероятността да се натъкнете на нож е много по-голяма,  отколкото на пистолет! В тази ситуация, просто се нуждаете от навици и  умения за действия срещу хладни оръжия!

Трябва да се подчртае още веднъж: от книги или интернет няма как да се НАУЧИТЕ.  Но знанието  е сила  в извънредна ситуация, и дори и теоретична подготовка може да спаси живот.

Сега има огромен брой Школи за бойни изкуства, бой с ножове, самозащита, и т.н. и т.н., които обаче са  много далеч от реалния живот.

ВАЖНО: В страната ни като оръжие за самозащита  НОЖ НЕ може да се използва !!!

За  самозащита може да се използват официално сертифицирани  средства и оръжия:
? Газов спрей
? Електрошоково устройство
? Газов пистолет или револвер

Никакви ножове.

И ако при самозащита сте намушкали престъпника с нож, и всеки знае че тренирате бой с ножове, максималната присъда  затвор за вас е неизбежна!

Сега най-важното: Как все пак да  се защитим от нападател, въоръжен с нож?

Най-добрият начин е написан  в инструкциите за американската полиция: необходимо е да се извади пистолет и да се стреля в крака на престъпника … А  ако нямате пистолет? Какво да правите? Откажете се! Да, да, да, откажете се … Защо? Защото! Необходимо е да се знае теорията за въоръжено нападение.

Няколко правила:

Правило №1:
Ако противникът наистина иска да те убие с нож, той никога, никога, няма да   каже това! Ако той казва, или дори  крещи това, той блъфира!

Типичен пример за това е  атака изведнъж и винаги отзад, като се избягва контакт с очите. Ако наистина искат да ви убият, няма да чуете заплаха, а ще почувствате удара.

Правило №2:
Анализирайте стойката на врага: последователно – позицията на краката, положение на ръцете, захват на ножа. Често  стойката на противника е отбранителна, въпреки че той заплашително размахва нож, крещейки „Ще те накълцам“, той  много се бои.

Основното правило:
Всеки с нож е много опасен!

Дори момиче, старец или дете: има много случаи на „случайни“ порязвания. Особено на „алкохолни“ събития.

* Анализ на стойката на противника, въоръжен с нож

Краката  – основа на стойката

? Най-опасната стойка е  „скритата“ – краката са на едно и също ниво. От тази позиция врагът може изведнъж да нанесе удар на средна и дори дълга (с една стъпка или две) дистанция.

? «Бойна“ стойка – стандартна, лява за десничари  и  дясна за левичари. Нож в доминиращата ръка. Въпреки агресивния си вид, тя е по-дефанзивна. Добре предпазва от атаки, за нападения е  по-трудна.

? «Фехтовална“ стойка – кракът е напред, едноименната ръка с нож. Много добра за защита, и много неудобна за нападение, освен ако разбира се не разполагате с меч …

Позицията на ръцете

? Най-опасното – „скрито“ положение на ръцете. Ако противникът държи ръката си в джоба си или зад гърба си, това означава, че той  крие от вас нож (или пистолет) … Може и да ви намушка!
? Ръката е полусвита в „бойна“ стойка – добър удар от близко разстояние.
? Ръка във „фехтовална“ стойка, опъната напред. Много е трудно да се приложи проникващ удар, няма размах.

Захват на ножа:

ПО Захвата на  ножа може приблизително да се  определи направлението на удара.

? Най-опасният – „скрит“ – този, който не се вижда.
? На второ ниво – нормален – ножът е продължение  на средната линия на ръката. Този захват  позволява да се нанесе  добър проникващ удар.
? «Глух“ захват – острието на ножа е нагоре или надолу. Много силни и многобройни удари, но на по-близко разстояние. Врагът ще ви хване (борец).

Изводи

Стойки по ниво на опасност:

1) Скрита стойка : човекът крие оръжието, така че ще го използва! Много опасен!
2) Бойна стойка: Стои като боец в бойните изкуства,  опасен на средна дистанция, по-скоро е настроен за заплахата и защита.
3) Фехтовална стойка: занимава се със спортна   борба с нож, най-вероятно, заплаха и психологическа атака.
4) Заплашителна стойка – почти напълно протегна ръка с нож. Това е чиста заплаха, много трудно е да се нанесе проникващ  удар от това положение. Противникът, най-вероятно,  „плаши.“

Варианти за действие:

1. Извадете пистолет и стреляйте. Действате по инструкциите на американските полицаи. Само не в главата!

2. Заставате в бойна позиция и получават  порезни рани на ръката,  може да останете без пръсти. Не забравяйте за кървенето.

3. Опитвате се да хванете ръката с ножа, получавате  проникващи удари и нарязвания с нож. Добре е  ако лекарите дойдат навреме за да закърпят вътрешните ви органи …

При липса на пистолет „перспективата“ е лоша … И така, какво да правим? Предайте се! Да, да, да! Използваме познанията си по психология. Ако не са ви намушкали НЕЗАБАВНО, престъпникът ви плаши, поне  няколко секунди имате в аванс! И тогава вашата работа е изведете врага „на заплахата.“ В идеалния случай, противникът трябва да опре нож в тялото ви, гърлото, шията, стомаха!

Разчупване на стереотипите! Един нормален човек възприема ситуацията като безнадеждна … Но обучен боец смята това положение идеално за защита от острието. Защо?

Психология: нарушителят е убеден, че сте се предали и не сте в състояние повече да се съпротивлявате. Физиология: противоречиви команди на мускулите: от една страна – да държи нож близо до тялото ви, а от друга – да не те убие. Реакция: нарушителят е принуден да обръща много внимание на контрола на ножа. В тази ситуация скоростта на реакцията се забавя.

Ясно ли е? И само когато нарушителят вижда пред себе си 100%  жертва, почувства се герой и храбрец, вие започвате да действате! За отвличане на вниманието се използват всякакви трикове – от загуба на съзнание и епилептични гърчове  до викане на въображаем човеке. Повече креативност ви трябва …

Последователност на действията

1) Предавате се – вие сте 100% жертва
2) След като врагът почувства силата си, блок захват на ръката с ножа
3) Диверсионен удар, най-добре по краката
4) Усукване като се избягва опасността от ножа
5)  Избиващ удар: очи, нос и гърло
6) Последващ удар –  в слабините
7) По-нататъшни действия според ситуацията

Ако се налага да действате на разстояние от врага, максимално използвайте подръчни средства и предмети.

Винаги помнете: Теория без практика е мъртва! От книги и филми е  невъзможно да се научите!

Следва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *