Папа Франциск призова за възвръщане към европейските ценности

papaВ реч пред Европейския парламент и Съвета на Европа, папа Франциск призова ЕС към цялостна  стратегия за приемане на бежанци, и косвено засегна конфликта в Украйна.

Европа трябва да се върне към християнските корени на своята идентичност, счита  Франциск. В реч пред Европейския парламент в Страсбург във вторник, 25 ноември,  главата на Светия престол заяви, че религията е за Европа не само основното наследство в  2000 години история, но и основа за бъдещото социално и културно развитие на континента, съобщи информационна агенция KNA.

Заедно с това  папата изрази желанието си да изпрати към Европа „послание на надежда и насърчаван“ във връзка с това, че тя „често създава впечатление за … липса на увереност в себе си заради заплахата да загуби значение за света.“ Папата призова ЕС да разработи обща политика за прием на бежанци. „Ние не трябва да позволяваме Средиземно море да се превърне в едно голямо гробище,“ – каза папата.

Франциск отбеляза приноса на европейските държави за защита на правата и достойнството на човека и призова за възвръщане към ценностите на Европейския съюз, зачитането на човешкото достойнство и солидарност с бедните. Самотата на много хора в Европа се изостри от икономическата криза, цитира Франциск агенция AFP. Папата каза, че човекът трябва да бъде в центъра на политическия дебат.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *