Птичият грип се завръща: В Холандия убиха 150 хиляди кокошки заради вируса

kokoshkaВ Холандия е открит щам на птичия грип, който може да бъде опасен за хората. Това съобщи в неделя Министерството на икономиката на страната, като добави, че фермата, където е била регистрирана епидемия от вирусно заболяване на птици, се намира на 65 км южно от Амстердам.

Съобщава се, че са убити всичките 150 000 пилета и пуйки във фермата. Поставени са под карантина всички служители. Властите са наредили за  72 часа да бъдат спрени доставките на птичи продукти в магазините в Холандия до края на проверките.

По-рано този месец повече от 30 000 пуйки бяха убити  във ферма в Германия. Това е първият случай, когато птичи грип от типа H5N8 грип е открит в Европа. Този вид вирус се предава на хора чрез контакт със заразени животни. Вирусът засяга храносмилателните органи и белите дробове,  смъртността след заразяване е висока.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.