Руска агенция се стреми да обхване целия свят по модела на Радио Свободна Европа

sputnikВ понеделник информационната агенция „Русия днес“ представи своя нов продукт – ориентираното към западна публика мрежово издание „Спутник“. Сред много чуждестранни журналисти, които са присъствали на откриването е бил и кореспондентът на  The New York Times Андрю Рот.

Той пише: „Кремъл агресивно разширява присъствието си на  западния медиен пазар, най-вече чрез канала RT (по-рано  Russia Today), който тиражира лоши новини за враговете на Русия и добри новина за нейните съюзници.  Сега се появи и Sputnik – мрежа от новинарски портали в 34 страни, с персонал от над 1000 души, които ще произвеждат радипредавания, съдържание за социалните мрежи и новини на местните езици, а за всичко това ще плаща Русия. „По своята структура  Спутник прилича на Радио Свободна Европа, се казва в статията.

Презентацията направи „пламенният руски телевизионен водещ“ Дмитрий Киселев, известен с „произнасяни по  сценарий телевизионни монолози и практически неизчерпаем поток от добре репетирани жестове“, продължава Рот.

На молбата на няколко западни кореспонденти за интервю Киселев отказа, позовавайки се на факта, че в The New Yorker за него наскоро са публикували лоши неща. Кореспондентите възразиха, че те са от други издания, на което  Киселев, минавайки на  английски с едва доловим глас саркастично отговори: „Ами, разбира се, това означава, че вие не сте такива.“

Източник: The New York Times

 

http://bg.checkonline4you.com/ruska-agentsiya-se-stremi-da-obhvane-tseliya-svyat-po-modela-na-radio-svobodna-evropa/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *