Шок: Гените вече могат да се управляват със светлина

o_1026466Изследователи от Швейцария съобщиха, че са се научили да включват гени със силата на мисълта. Човешките мозъчни вълни активират малък светодиод, който се имплантира в телата на лабораторни мишки (имплантът е с размер около 2 см). Това довело до активиране на гени, които били предварително програмирани да реагират на светлина.

В хода на експеримента е използвана инфрачервена светлина, тъй като тя не е вредна за живите клетки, и с нея може да се проникне достатъчно дълбоко в тъканите. Последното позволява визуално да се наблюдава функционирането на импланта.

„Нашата работа – това е огромна крачка напред – казва водещият автор на изследването,  биоинженерът Martin Fussenegger от ETH Zurich. – Може би искате да знаете какво  трябва да се мисли за да се активират гените?  В крайна сметка може просто да се натисне бутон [ когато светодиодът се имплантира в тялото] и да се активира светодиода. Само че в  света има много пациенти, които не са в състояние да комуникират с външния свят, а всичко, което им е останало –  това са умствената дейност и мозъчни вълни “

И никакви фантастични неща в тази концепция няма – това е много ясна връзка на различни технологии.

Изследователите поставили електроенцефалографски  устройства върху челата на доброволци за да запишат  техните мозъчни вълни. Участниците били помолени да симулират различни психични състояние (включително концентрация и релаксация). Доброволците усвоявали медитативни техники и играели на компютърни игри, които изискват внимание.

Записаните мозъчните вълни се анализирали и изпращали чрез Bluetooth към контролер, който от своя страна  управлявал генератор на електромагнитно поле. След това получените електрически сигнали се използвали за включване на  инфрачервен светодиод, имплантиран в тяло на мишки, намиращи се  в клетката на генератора.
Светодиодът активирал ген, а той започвал да произвежда протеин, наречен секретирана алкална фосфатаза, който след това се откривал в кръвта на животните.

„С всичките три различни психически състояния е свързана някаква конкретна дейност на мозъка, и това се излъчва със  светодиод – обяснява Fassenegger. В отговор гените  произвеждат протеини, които след това се разпространяват по организма на гризача.“

Изследването използва сравнително прост компютърен интерфейс, обработващ сигналите на мозъка.

В действителност  напредъкът в тази област е  доста  сериозен. Чрез силата на мислите парализирани хора могат да управлява роботизирана ръка, съществуват също така и  подвластни на  мозъчните вълни протези, симулатори на самолети и т.н.

Способът за управление на гени и клетки със светлина изучава науката оптогенетика. Гените и клетките  в тези изследвания са „програмирани“ (модифицирани)  така,  че да реагират на светлина.

Различни предишни изследвания вече са доказали ефективността на този метод (например, светлината помага да се подчинят на волята на човека гризачи). Само че засега  всички експерименти са били извършени само с участието на клетъчни култури и лабораторни мишки, така че науката в момента не е напълно изяснила всички перспективи на оптогенетиката. Не е ясно доколко полезна ще бъде тя при практическа  употреба в случая с човек. Освен това учените трябва постоянно да подобряват технологията на декодиране на мозъчните вълни за най-точно разпознаване на сигналите.

Авторите на проучването смятат, че тяхната технология един ден може да помогне за контрол на болка, спазми и гърчове, а вероятно дори да лекува някои заболявания на мозъка и неврологични заболявания.

На теория е възможна и немедицинска употреба на концепцията. Например, хората ще бъдат в състояние да накарат организма си да произвежда определени хормони и други химически вещества, които имат положителен ефект върху настроението и им позволяват да запазват спокойствие в  стресови ситуации.

Впрочем тази изследователска работа е  само доказателство за концепцията, а за практическото и прилагане предстои още много работа.

Related Posts

One thought on “Шок: Гените вече могат да се управляват със светлина

  1. Или да вкараме на циганите подобни миши импланти и избрани бели да ги контролират. Спиране на възпроизводство и масови самоубийства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *