Спускаемият модул на „Розета“ започна кацането си на кометата

rosetta2Европейският център за управление на космически полети  даде команда за отделянето на  специалната сонда „Филае“ от базовия апарат „Розета„.

Модулът „Филае“ трябва да кацне на кометата Чурюмов-Герасименко. „Розета“, разработен от Европейската космическа агенция, лети към тази комета  повече от 10 години. През това време устройството измина повече от 6 милиарда километра.

Основната трудност, пред която е изправена групата за  контрол на полета на „Розета“ е да достави „Филае“ на въртящата се  комета с неправилна форма, която лети в Космоса със скорост  18 километра в секунда. Слизането до  повърхността и ще трае около седем часа.

Ако всичко върви добре, „Филае“, между другото, ще изследва вътрешната структура на кометата.

Учените се надяват, че резултатите от мисията „Розета“ ще станат ключ към отговорите на въпросите за произхода на Слънчевата система, за това откъде на Земята се е появила вода, а вероятно и за произхода на самия живот.

Уфолози предполагат, че на кометата има и космически апарат на извънземни….>>>>„Розета“ засне необичаен артефакт върху кометата Чурюмов-Герасименко

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *