Странна активност на Слънцето: Защо мощните изригвания не предизвикаха магнитни бури?

Слънцето пощади  Земята?

През последните две седмици на месец октомври, най-голямото за последните 25 години слънчево петно AR2192, изригна многократно. Читателят на  Spaceweather.com Шон Барнс е подготвил обобщение на изригванията.

syn
Общо е имало 26 избухвaния от клас M, 6 от X, а най-изненадващото е, че броят на насочените към  Земята изригвания коронарна маса (CME) е нула.

Петното- чудовище е забележително освен със значителния брой избухвания и с факта, че не е имало изригвания на  коронарна маса в повечето случаи. Когато магнитното поле над слънчевите петна се взриви, това  обикновено произвежда пиково електромагнитно излъчване (слънчева светкавица) и излъчва облак от милиарди тонове газ (CME) в космоса. Двете явления не винаги вървят ръка за ръка, но те ??често съвпадат. Петното  AR2192, обаче, е източник на „безкрайни избухвания.“ То е произвело много слънчеви избухвания, но много малко изригвания на коронарна  маса  – само едно. Никой не знае защо.

И именно защото петното AR2192 не е пратило коронарна маса към Земята, нашата планета не е изпитала никакви   геомагнитни бури по време на безпрецедентната активност на звездата.

Сега з  AR2192 пътува на задната страна на слънцето. Ако не се разруши твърде много, петното може да се върне на видимата част на Слънцето в средата на ноември. Тогава броят на избухвания ще започне да расте отново. Предстои да видим

Related Posts

One thought on “Странна активност на Слънцето: Защо мощните изригвания не предизвикаха магнитни бури?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *