Странна активност на Слънцето: Защо мощните изригвания не предизвикаха магнитни бури?

Слънцето пощади  Земята?

През последните две седмици на месец октомври, най-голямото за последните 25 години слънчево петно AR2192, изригна многократно. Читателят на  Spaceweather.com Шон Барнс е подготвил обобщение на изригванията.

syn
Общо е имало 26 избухвaния от клас M, 6 от X, а най-изненадващото е, че броят на насочените към  Земята изригвания коронарна маса (CME) е нула.

Петното- чудовище е забележително освен със значителния брой избухвания и с факта, че не е имало изригвания на  коронарна маса в повечето случаи. Когато магнитното поле над слънчевите петна се взриви, това  обикновено произвежда пиково електромагнитно излъчване (слънчева светкавица) и излъчва облак от милиарди тонове газ (CME) в космоса. Двете явления не винаги вървят ръка за ръка, но те ??често съвпадат. Петното  AR2192, обаче, е източник на „безкрайни избухвания.“ То е произвело много слънчеви избухвания, но много малко изригвания на коронарна  маса  – само едно. Никой не знае защо.

И именно защото петното AR2192 не е пратило коронарна маса към Земята, нашата планета не е изпитала никакви   геомагнитни бури по време на безпрецедентната активност на звездата.

Сега з  AR2192 пътува на задната страна на слънцето. Ако не се разруши твърде много, петното може да се върне на видимата част на Слънцето в средата на ноември. Тогава броят на избухвания ще започне да расте отново. Предстои да видим

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One Reply to “Странна активност на Слънцето: Защо мощните изригвания не предизвикаха магнитни бури?”

Comments are closed.