Странната песен на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко

6663Комплектът от инструменти, инсталирани на апарата  Rosetta, успяха да запишат мистериозна „мелодия“ от кометата 67P / Чурюмов-Герасименко

Смята се, че звуците са свързани с колебанията на магнитното поле в близост до комета. Те са записани с помощта на набора от пет инструмента Rosetta Plasma Consortium.

Човешкото ухо не е в състояние да чуе песента на  кометата, защото тя се намира в диапазона 40 до 50 MHz, много далеч от обхвата на човешкото възприятие, което обикновено е между 20 Hz и 30 кХц. За да може човек да различи звуците,  учените от проекта  Rosetta са коригирали честотната лента.

Звуците, които издава кометата за първи път са открити от  магнитометъра на космическия апарат през август, когато устройството е на разстояние 100 километра. Учените смятат, че звуците са продукт от дейността на кометата, вероятно, заради излъчването на неутрални частици в космоса, където те стават електрически заредени (или йонизирани). Въпреки това механизмът, който е отговорен за появата на трептенията,  остава загадка.

„Това е невероятно, тъй като е напълно ново за нас. Ние не го очаквахме и сега се опитваме да разберем физиката на това, което се случва,“ -споделят учените.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *