Тюлените са станали опасни за делфините и хората

lep-sealТюлените са виновни за жестоките убийства на стотици делфини,  чиито обезобразени трупове  в големи количества морето изхвърля на брега на Холандия. Перконогите са  започнали да  убиват  делфини за забавление, твърдят авторите на  статия в Proceedings of the Royal Society B

Холандски изследователи анализирали ДНК от раните на  721 делфини изхвърлени на брега в периода 2003-2013 г. Оказало се, че една четвърт от животните са били осакатени и убити от сивите тюлени. Учените подозират, че действителният брой на жертвите е много по-висок: много мъртви тела (с разкъсан корем или гърло) веднага потъват на дъното, а  голям брой  делфини са починали от раните си в открития океан.

„Това е нова форма на поведение. Обикновено тюлените  ядат риба и миди. Но те са се превключили на бозайници. Мисля, че не става дума за  обедняването на рибните ресурси – те просто са научили нов трик, „- казва ръководителят на изследването Mardisk Leopold.

Умишлените атаки се доказват от два факта: остро кървене на намерените на брега на делфини и следи от  храна в стомаха им. Това означава, че тюлените  не ядат трупове, а нападат  живи животни.

Учените предполагат, че хищните тюлени първоначално са започнали да  ядат труповете на делфините, попадащи в рибарските мрежи. С течение на времето техните вкусове  се променили и те започнали да нападат и живи делфини.

Изследователите също така се опасяват, че тази форма на поведение на перконогите вече е  опасна и  за хората. На риск е подложено всичко, което плува край бреговете на Холандия и Великобритания. В моретата на втората от тези страни живеят около 180 000 сиви  тюлени (една трета от световната популация).

loading...

Share This: