Учени накараха бактерии да танцуват (видео)

bakteriaУчени от Холандия и Южна Корея с помощта на магнитно поле са заставили бактерии да изпълняват групови танцови движения, се казва в  прессъобщение от Университета на Твенте.

Физиците използвали способността на някои видове бактерии към магнитотаксис – двигателна реакция на едноклетъчни организми при промяна на  външното магнитно поле. Това се дължи на тяхната  специална мембранна структура, състояща се от феромагнитна кристали, която действа като компас.

Бактериите са от групата микроаерофилни организми – такива, които живеят в среда с много ниско съдържание на кислород. Магнитотаксисът  им позволява да се придвижват  към зона с по-високи концентрации на кислород.

 

http://bg.checkonline4you.com/ucheni-nakaraha-bakterii-da-tantsuvat-video/

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.