Учените прогнозират: Интелектът на роботите ще достигне човешкия след около 25 години

dnews-1440-what-it-s-like-inside-a-robot-s-mind-large.thumb_Ник Бостром,  директор на Института за бъдещето на човечеството в Оксфорд, представи най-добрите  предвиждания на научно-изследователската общност за изкуствения интелект (AI) в новата си книга „Свръхразум: Пътища на развитие, Опасности,  Стратегии“.

Ето обединените резултати от четири проучвания на изследователи на AI, включително проучване на най-цитираните учени в тази област, с общ брой 170 респонденти.

10% вярват, че интелигентността на роботите ще се сравнява с човешкия разум към 2022 г.; 50% вярват, че това ще се случи към  2040 г., а 90% мислят, че роботите ще станат по-интелигентни от хората някъде към 2075 г.1

Интелектът на машините на ниво човек се определя като „такъв, който може да изпълнява повечето човешки професии или поне типичните за хората“

Според тази дефиниция, ние не трябва да се изненадваме от  такива прогнози. Роботи и алгоритми вече свиват работната сила на пазара в световен мащаб.

Дейностите с рутинни задачи стават дигитализирани;  фермери, телемаркетолози, борсови търговци, персонал в кредитни институции, адвокати и журналисти – всички тези професии вече са усетили удари по гърба си от  своите нови автоматизирани колеги.

Бостром не счита репликацията на  рутината за интелектуална дейност. Той говори за интелигентност в комбинация с интуиция и логика – такъв тип разум може да познава и да чувства окръжаващия свят, да се справя с неговата неопределеност. Най-интересното в достигането на човешко ниво на интелигентност не е самото постижение, а това какво ще се случи по-нататък.

След като машините се научат да разсъждават и да подобряват сами себе си, техният предел може да бъде само Skynet.

По тази логика свръхинтелектът  се определя като такъв, която „надхвърля значително човешката познавателна дейност в почти всички области на интереса му.“

10% от учените вярват, че свръхразум ще се появи след няколко години; 75% от анкетираните смятат, че това ще се случи през следващите  30 години.

2

Главният изпълнителен директор на Tesla Елън Мъск предупреждава, че  машините със суперинтелект,  може би са най-голямата заплаха за съществуването на човечеството. „Аз много се надявам, че ние не сме просто биологичен програматор  за цифровия свръхразум, което за съжаление, става все по-вероятно“, казва Mъск.

Впрочем най-добрите умове, посветени в тези технологии, предричат края на интелектуалното превъзходството на човека още към средата на този век.

„Успехът в създаването на  AI ще бъде най-голямото събитие в историята на човечеството“, пише теоретичният физик Стивън Хокинг, „но може да се превърне и в последното събитие в историята на човечеството.“

http://bg.checkonline4you.com/uchenite-prognozirat-intelektat-na-robotite-shte-dostigne-choveshkiya-sled-okolo-25-godini/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *