В Азия набират популярност необичайни операции за промяна на гласа

WomanТой може да се направи по-мъжествен или по-женствен, пояснява The Daily Mail. Преди тези операции са се извършвали само на пациенти, сменящи  пола си. Основните рискови процедури   са пълна загуба на гласа и пневмония. Например, ако искате да понижите гласа си,  хирургът премахва част от хрущяла на гръкляна и в гласните струни въвежда ботокс. От инжекцията  те се съкращават, стават по-разхлабени и плоски. Друг вариант – присъединяването на гласните струни към щитовидния хрущял.

Ботоксът е временно решение. Но описаните процедури са единственото решение в случая, когато за човек не е необходими да променя пола си и да приема тестостерон, но  иска да понижи гласа си. Що се отнася до странични ефекти, то всичко опира до  манипулациите със струните. Те обикновено предпазват белите дробове от  проникване на нежелани елементи. A временната парализа, предизвикана от ботокса, лишава човек от естествена защита. Резултатът – пневмония.

За да се повиши гласа, лекарите предлагат, например, титанови пластини, които се поставят между мускулите на гърлото (струните се разтягат). Също така изрязват част от гласните струни или ги изгарят с лазер. Това води до образуването на съединителна тъкан,  и те стават по-твърди, а гласът – по-висок.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *