В Гърция набира сила поклонение пред Зевс и други древни богове

318-620x410През 2007 г. бившата рекламна служителка Дорета Пепа прави това, което никой не е правил от  1600 година. Облечена  в бели дрехи, с два бели гълъба в ръцете, тя провежда езическа церемония в светилището на Зевс Олимпийски. Пепа е представител на Организацията на елините,  занимаващи се с възраждането на древногръцките форми на поклонение. Тя става първата жрица от времената на  християнската Римска империя, която прави  подобна церемония. Ефектът е зашеметяващ.

Смутената от такова грубо нарушение на гръцкото законодателство, Православната църква е вбесена. Пепа и други езичници бяха осъдени в проповеди и прессъобщения. На  атака се вдигнаха и медиите. Гръцкото правителство дори изпрати полицаи по време на церемонията, въпреки че те не се намесиха. Много хора считат молитвите и ритуалното пеене на Пепа само за рекламна кампания на малка организация, която  се опитва да прокара в съвременния свят система от ценности на миналото.

От момента на първата незаконна церемония изминаха  седем години. И мненията драстично се промениха. Днес стотици хиляди гърци от всички слоеве на обществото   открито почитат старите богове. Леви учени, десни  гръцки националисти, еколози и защитници на Ню Ейдж- всички те се събраха под знамето на елините. Групата провежда церемонии и организира нощни празненства в чест на Зевс в цялата страна. Те дори смятат, че Гърция е в християнска окупация и се борят за връщането на древни традиции.

Много учени твърдят, че новите елини интерпретират древните традиции твърде либерално. Първо, те не принасят в жертва животни – основен компонент на старогръцките церемонии. В допълнение, философията и принципите на древните религии са до голяма степен несъвместими с модерния начин на живот.

Така или иначе Елинското движение в Гърция набира скорост с феноменална скорост. Лидерите му се надяват в близките  години да получат и правно признаване.

http://bg.checkonline4you.com/v-gartsiya-nabira-sila-poklonenie-pred-zevs-drugi-drevni-bogove/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *