Венецуелският президент Мадуро си намалява заплатата

maduroВенецуелският президент Николас Мадуро обяви създаването на комисия, която трябва да се заеме с  намаляване на  разходите на правителството, на фона на срива на цените на петрола, пише  РИА „Новости“.

Комисията трябва да представи предложения за намаляване на разходите, включително чрез намаляване на заплатите на висши държавни служители, министри и техните заместници, както и ръководители на държавни компании.

Според президента, необходимостта  да се намалят разходите диктува спадът в цените на петрола на световния пазар. Давайки пример със купуване на автомобили за държавни нужди, Maдуро каза: „Бих купил само коли  медицинските служби, за да обслужват пациенти и да могат да пътуват из районите,  но коли за бюрократите – не бих купил.

Президентът обеща да не засяга социално значими разходи – по-специално, програмите „жилища“ и „храна“.

На 27 ноември среща във Виена членовете на  ОПЕК решиха да запазят сегашната квота за производство на петрол до следващата среща на организацията през  юни 2015 г. Новината предизвика рязък спад в цените на петрола, които паднаха в  събота под психологически важната отметка  $ 70 на барел.

Най-тежко страдат  от ниските цени страните, в които износът на петрол и петролни продукти, представлява значителен дял от БВП. Във Венецуела, това е 21% от БВП, в Русия – 14%.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *