Златният часовник, продаден за $ 24 милиона, се оказа прокълнат

chasovnik-patekМиналата седмица в Женева бе продаден един  от най-скъпите джобни часовници в света – става дума за  часовниците на фирмата  Patek Philippe  модел Henry Graves Supercomplication. Този луксозен аксесоар  в  Sotheby`s бе купен за над 23  милиона долара.

Междувременно британските журналисти не изключват, че на новия собственик  часовникът е  донесъл не само парични разходи, но може да му донесе много различни проблеми. Според Daily Mail, над часовника тегне древно проклятие. Или поне  на банкера Хенри Грейвс-младши, за когото е  произведен през 1925 г.,  не   донесъл щастие.

Грейвс е бил един от най-богатите хора в САЩ, когато поръчва този часовник на Patek Philippe. Той е роден в семейство на банкери и увеличавал многомилионното  състояние на своите родители, като инвестирал в жп линии и банкиране. Наред с това той колекционирал луксозни предмети, произведения на изкуството, имения и скъпи часовници.

От 1903 г. милионерът колекционирал часовници Patek Philippe, а от 1910 г. започва да ги поръчва  в тази швейцарска фирма. Изработените по негово нареждане часовници Supercomplication наричат „Светия Граал“ на часовникарството. Грейвс искал тези часовници да се превърнат в най-„изтънчените“, и да съчетават  най-голям брой възможни функции, а не само да показват времето. Инженерите  три години работили по разработката на този проект и още пет години – за да го създадат. В крайна сметка, в 500- грамовото  произведение те вградили 24 допълнителни механизми, сред тях – календар, фази на луната и хронограф с точност до стотна от секундата.

През 1933 г.  банкерът най-накрая взел часовника си от работилницата. Той платил за него  15 хиляди долара, много пари за онова време. В САЩ след това настъпва  Великата депресия и Грейвс става обект на всеобща критика, когато обществото научава, че той си позволява да харчи за луксозни стоки, докато много хора гладуват.

Graves, обаче, вярвал, че часовникът му е донесъл не само обществено неодобрение. Седем месеца след като го взема в ръцете си, умира негов добър приятел, а най-лошото тепърва предстояло. През 1934 г. милионерът  бил информиран, че синът му е загинал  при автомобилна катастрофа. Семейството е смазано от мъка, защото най-големият син на Грейвс умира през 1922 г. на 25 години. Тогава банкерът решил, че  този скъп часовник е прокълнат и му носи нещастие. Той искал да го продаде, но нещо го спряло.

Когато Грейвс вече бил на повече от 60 години отишъл на разходка с моторна лодка и взел със себе си дъщеря си Gwendolen. Показвайки часовника той заявил: „Такива неща не носят нищо друго освен неприятности. Лошата слава носи лош късмет.“ И тогава отново поискал  се отърве от часовника, като го  хвърли във водата, но дъщеря му поискала и го даде. От тогава скъпият аксесоари остава у нея, след това е наследен от сина и, който на свой ред го продава на бизнесмен от Илинойс. От 1999 г. насам е изложен в музей в американски щат.

Имената на продавача, който го е пуснал на търга в  Sotheby`s, както и на новия собственик не са  оповестени. Но изглежда, че те трябва да благодарят  на дъщерята на банкера, защото не позволила на  баща си да хвърли часовника във водата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *