Аналогично на съвременното глобално затопляне се е случило преди 55 милиона години

earth-cloudsЕксперти от университета в Юта са изследвали проби от седиментни скали, намиращи се в Уайоминг, и са установили, че глобално затопляне, много приличащо на това, на което ние сме свидетели, вече се е случвало на нашата планета преди 55.5 милиона години, пише Nature Geoscience.

Участникът в изследването Гейб Боуен заяви, че глобалното затопляне е протекло на два етапа, всеки от които с продължителност около 1500 години. По време на тези периоди, поради топенето на метанов лед ( съединение на метан с вода, широко разпространено в природата, особено в районите на вечната замръзналост) се освобождава метан – парников газ, който е с годишен обем 900 000 тона.. В резултат на това глобалната температура се е повишила с 5,8 градуса по Целзий, и се е върнала към нормалната едва след 200 хиляди години.

Като се започне от 1900 г. човечеството ежегодно изхвърля 3 милиарда тона   парникови газове. Учените казват, че предишния път изменението на климата се е отразило на биосферата: станало е значително изчезване на видове, а сега последствията могат да бъдат подобни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *