Bloomberg публикува песимистична прогноза за военните конфликти през 2015 г.

big„Песимистичен пътеводител за  света през 2015 г.“ – доклад с това заглавие публикува агенция Блумбърг, въз основа на проучване на експерти в областта на външната политика, военното дело и икономиката.

Агенцията определя местата по света, които могат да станат „горещи точки“. Три от тях –  Прибалтика, Азовското крайбрежие на Украйна и Арктика са пряко свързани с Русия, но никое от тях не се намира в топ.

„Владимир Путин разклаща  страните,  членки на НАТО, създавайки проблеми с рускоезичното малцинство в Естония и Латвия, както и с Калининградска област, която се намира между Литва и Полша. Инцидентите със самолети, които се  наблюдават в  последно време, демонстрират  желанието на Русия да изпитва силата на НАТО и в бъдеще „- се казва в доклада.

Друга,  свързана с  Русия заплаха, според анализатори от  САЩ е, че проруските сепаратисти в източната част на Украйна може да замислят сухопътен  коридор между Русия и Крим.

Това ще принуди Запада да засили санкциите срещу Русия, както и да  осигури по-силна икономическа подкрепа на официалния Киев.

И накрая,   ще се увеличава  напрежението между Русия, САЩ, Норвегия, Дания и Канада за това кой притежава правата върху природните ресурси в Арктика. Териториалните спорове могат да се появят отново, особено около съдбата на Шпицберген, защото глобалното затопляне продължава да топи ледовете  на Арктика и да повишава търговския потенциал на региона.

Друга европейска заплаха е  ситуацията в Гърция.

Ето как описват бъдещето и експерти на Bloomberg: «Подава оставка правителството, на власт идва лидер- евроскептик, това допълнително отслабва позицията на Гърция сред другите европейски страни, в някои от тях с такива радикални движения, които предлагат прости решения на сложни проблеми, и получават особена популярност. Европейските политици не са в състояние да отвърнат  на удара. И тази „зараза“ се разпространява чрез  регионалните пазари за облигации,  подновявайки  кризата в еврозоната. “

Още по- интересно е , че тези експлозивни ситуации са в средата на списъка на потенциалните заплахи (Aрктика е съвсем в края), а в топ са  конфликтите в Близкия изток, Югоизточна Азия и Африка.

„Сблъсъците в Южнокитайско море може да доведат  до пълномащабна  военноморска конфронтация. Израел бомбардира Иран, подгрявайки конфликта в Близкия изток. Нигерия е на ръба на колапс, докато цените на петрола падат, а радикалните групи набират сила „- се казва в резюмето на доклада.

Насилието се прелива от Сирия в Ливан, Йордания, Турция и извън нея след „Ислямска държава“, а режимът на Башар Асад може да спечели победи последните останки от умерената опозиция.

Третото палестинско въстание срещу Израел избухва след предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат през март 2015. Хамас,  опитвайки се  да получи по-голяма политическа тежест, ще  отвори нов фронт срещу Израел от Западния бряг или възобновявайки атаките от ивицата Газа.

Междувременно, Иран, не успявайки да постигне споразумение със световните сили за ограничаване на ядрената си програма, ще разгърне  разработването на ядрени оръжия. Израел ще се опита да попречи на реализацията на иранските планове, като започне регионална война.

„Кралят на  Саудитска Арабия, който е 90 години, умира … Сегашният наследствен принц Салман е на 79. Предаването на трона може да се проведе в деликатен момент, когато ВВС на Саудитска Арабия  продължават бомбардировките на „Ислямска държава“, към която са се присъединили  хиляди млади саудитци“ – не се уморяват да нагнетяват напрежение  експертите.

Те прогнозират ръстът на конфронтация между китайските военноморски сили и рибарите в Южнокитайско море, очаквайки, че в конфликта ще се включи и Япония. Въпросът може да  свърши с това, че китайските и японските изтребители да влязат във въздушен бой над спорните острови Сенкаку.

А  в Африка  нигерийските бунтовници от радикалната ислямистка секта „Боко Харам“ ще разширят  влиянието си в североизточната част на Нигерия,  президентът Гудлък Джонатан няма да  е в състояние да спре растежа на бунтовническото движение сред най-многолюдната държава в Африка. Всичко това ще се проведе на фона на спада на цените на петрола, което допълнително утежнява  ситуацията в страната.

В същото време експертите очакват сближаване на талибаните в планинските пущунски райони на Афганистан и Пакистан с екстремистите от  „Ислямска държава.“

След образуването на този фундаменталистки   интернационал талибаните ще направя всичко, за да вземат  властта в Кабул и Исламабад, а  прекратяването  на американското военно присъствие в региона ще увеличи шансовете им.

На основния,  „иракски“ фронт,  ислямистите, според  Bloomberg, ще рззапалята  религиозна война в пълен мащаб, насъсквайки шиитското мнозинство срещу сунитското малцинство. Това би засегнало износа на петрол в страната, както и ще насърчи  Съединените щати и други страни в региона активно да се намесят  в конфликта.

Експертите не изключват възможността индийският премиер Нарендра Моди да  бъде подтикван да  отговори терористичната атака, предприета през 2008 г. по  гари и луксозни хотели в Мумбай, от  пакистанската терористична група. Това може да доведе до допълнително напрежение в отношенията между двете ядрени сили, въпреки че защо суров отговор трябва да има през следващата година, експертите не обясняват.

Още една традиционна конфликтна зони –  Корейския полуостров. За 2015 г. американски експерти рисуват такъв сценарий: Северна Корея потопява  южнокорейски кораб, казвайки, че той се е занимавал с шпионаж. В отговор  южнокорейските ВМС потапят  кораб на  КНДР.

Това е първата прогноза, изготвена от анализаторите на Bloomberg, която е със заглавие – „песимистчнаа“ – и не оставя съмнения, най-малкото за това, каква ще остане в историята  напускащата ни  година.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *