Брюксел е парализиран от стачка

В Брюксел днес се провежда поредната стачка на  синдикатите против обявената от новите власти в  Белгия политика на още по-строга бюджетна дисциплина.

За да може за 5 години да се спестят 11 милиарда евро за бюджета, бе решено през следващата година да не се провежда автоматичната индексация на заплатите, а  в бъдеще се планира да се увеличи възрастта за пенсиониране от сегашните 65 на 67 години.

В резултат на протестите частично е парализиран транспортът. По-специално на международно летище в Брюксел са анулирани 267 полета – това са  44% от трафик.

Не пътуват и високоскоростните влакове, свързващи Брюксел с Франция, Холандия и Германия. Влакът  „Eurostar“ от Лондон стига  само до френския Лил. Напълно е парализиран местният железопътен  трафик в Брюксел и в близките две провинции Фламандски Брабант и Валонски Брабант. В столицата   не работи метрото,  трамваите и автобусите. Същата картина се наблюдава и в съседните провинции.

До голяма степен са разстроени дейностите на обществените услуги, търговските  и промишлени предприятия. Стачниците поставят колчета на входовете на индустриални зони, на големи паркинги,  организираха и „филтър“ на бариерите по магистралите, водещи към столицата, съобщиха  медиите.

Болници и клиники предоставят само спешна помощ. В някои болници лекарите,  например в  Университетска болница „Еразъм“, не са  спрели да  приемат пациенти, но стачниците блокираха пътищата и  паркингите. Супермаркети и банки са затворени, пише Интерфакс“.

За 15 декември е определена да се състои обща стачка в цяла Белгия.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *