Дестки хиляди тюлени са загинали от птичи грип в Швеция и Дания

1705271_20141217192918.gifВзривното заболяване от птичи грип е вероятната причина за смъртта на около 3000 тюлени край бреговете на Швеция и Дания. Шведските власти алармират защото преди месец нещо подобно се е случило в Германия.

През ноември край бреговете на Германия  са се появили много трупове на тюлени. Анализите  показват, че животните са умрели от птичия грип H10N7. Тогава са открити  повече от 1500 трупа. Най-вероятно, тюлените са яли  заразени птици и са се разболели.

„До момента около 3000 тюлени са загинали  в шведски и датски води защото,  вероятно,   са били заразени с птичия грип H10N7“ -се казва в съобщение шведската агенция за морски и водни ресурси.

Но изследователите отбелязват, че повечето от умрелите животни са потънали и  реалният мащаб на трагедията е невъзможно да се оцени. В действителност може да са загинали  десетки хиляди тюлени.

В Дания тюлените може да са останали около 12 000, а в Швеция – около 10 хиляди. Учените се надяват, че у по-голямата част от тюлените са се изработили антитела, които ги защитават.

Сега учените възнамеряват да разследват смъртта на животните в Норвегия и Холандия. Може би те също са загинали от птичия грип.

През 1988 г., отбелязва Gismeteo, смъртоносният  вирус, наречен PDV (Phocine distemper virus), причини смъртта на 50% от популацията  на тюлените  в Западна Европа. Броят на умрелите животни е, според различни оценки е бил между 17 и 20 хиляди. Подобна епидемия е имало и през 2002 г.

Related Posts

One thought on “Дестки хиляди тюлени са загинали от птичи грип в Швеция и Дания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *