Два милиарда евро дава Китай за жп линията Белград – Будапеща

Китай възнамерява да осигури финансиране за изграждането на нова железопътна линия между Сърбия и Унгария. Договор за строителство на железопътната линия с дължина  над 350 km между Белград и Будапеща, е подписан в  сряда, 17 декември, в сръбската столица от председателя на Държавния съвет на КНР Ли Къцян,  сръбския премиер Александър Вучич и премиера на Унгария  Виктор Орбан. Според ръководителя  на китайското правителство, инвестицията  в проекта ще е  2 милиарда евро, а строителството може да бъде завършен за две години, пише  ДПА.

Според Вучич, новата железопътна линия ще ускори доставката на стоки от сегашните осем до два часа и половина. С сегашните жп пътища  са почти напълно износени поради продължителна липса на инвестиции. В много отсечки  влаковете се движат  със скорост от 20 км / час. Поради технически проблеми често се случват дълги престои.

Ли Къцян подчерта, че новата железопътна връзка е необходима за съкращаване на трасето при  доставката на китайски стоки в Европа, като най-важен търговски партньор.

Споразумението е основният резултат на двудневната среща в Белград, където китайската правителствена делегация се срещна с представители на 16 страни от Югоизточна Европа. Китай планира да инвестира 10 милиарда щатски долара в инфраструктурни проекти в региона, които са предложени от ръководителите на  европейските правителства.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *