Гърците ядосани на българите: Половината Северна Гърция говори български?

kartataГръцките медии днес публикуваха карта, изготвена от Института за български език в София, според която в голяма част от Северна Гърция се говори български.

Както предаде кореспондентът на МИА от Атина, в Гърция на тази карта се гледа като на провокация, особено след като е изготвена от официален институт.

Картата на българските диалекти е създал екип учени от Института за български език при Българската академия на науките и обхваща „цялата българска езикова територия“, и  включва и аудиозапис и описания на отделните речи.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One Reply to “Гърците ядосани на българите: Половината Северна Гърция говори български?”

  1. Еразъм Ротердамски

    Браво! Време беше да се публикува подобно съвременно изследване. Всички знаем че ситуацията е точна такава, каквато е описана от БАН и публикувана.

Comments are closed.