Горбачов обвини САЩ, че провокират „нова Студена война“

gorbiВ офиса на Михаил Горбачов, който за  неговите 83  години е енергичен и праволинеен, стените са  покрити с фотографии с пътуванията му  като ръководител на Съветския съюз и жива икона от  Студената война след разпадането на Съветския съюз. На една от снимките той стои с покойната си  съпруга Раиса до Мики и Мини Маус. На  друга  е с каубойска шапка и дънки до американския президент Роналд Рейгън, който през 1983 г. нарече  страната на Горбачов „империя на злото“. Тези портрети, както и много други в московския му  офис, показват, че Горбачов има симпатии към своите  бивши американски опоненти.

Но тази година тези чувства изглеждат се заменят с нарастваща враждебност, тъй  като Русия и Запада са навлезли, както казва Горбачов, в нова студена война. „Започна нова Студена война? Разбира се, че започна, „- каза миналия месец в интервю Горбачов.

Този възрастен държавник, който през 1987 г. бе определен от TIME за  „Човек на годината“, а няколко години по-късно и за  „Човек на Десетилетието“, не за  пръв път говори за началото на  нова Студена война. Поради присъединяването на Русия Крим, много лидери и експерти от цял говорят за това, че  западните опити за изолиране на Русия  са създали опасна пропаст между тях. Но корените на сегашния конфликт са по-дълбоки от събитията  миналата пролет, казва Горбачов, а вината за това е изцяло на американците.

След разпадането на Съветския съюз  Западът се „опитваше да ни превърне в нещо като застояло блато, провинция“, казва той. „Нашата страна не можеше да позволи това да се случи. И не става дума  само за гордост. Става дума за  ситуация, в която ти говорят каквото си искат,  когато ти налагат ограничения и така нататък. Америка командва парада! “

За страна, чиито лидери   помнят годините, когато Русия е била суперсила, господството на САЩ в световните дела винаги е било обидна реалност и постоянен източник на недоволство. Вместо да се отнася към  Русия като равноправен партньор, Западът се опитва да „ни избута настрани от политиката“, казва Горбачов. Последният пример за това е революцията в Украйна, която по-рано тази година доведе  на власт прозападно правителство. В отговор на този бунт Владимир Путин си върна част от влиянието, което  Русия загуби, и  предизвика  възхищение у Горбачов.

„Путин започна да действа независимо, – казва Горбачов за анексията на Крим, отнет от Украйна. – И неговата позиция е в съответствие с интересите на мнозинството „.

Преди една година бе трудно да си представим, че съветският  предшественик на Путин  толкова ще го хвали. През пролетта на 2013 г. Горбачов го критикува за тормоза на активисти на опозицията и репресии срещу дисиденти. В интервю за Би Би Си той описа такива репресивни действия като „атака срещу правата на гражданите“, и на Путин даде следния съвет: „За Бога, не е нужно да се страхувате от собствения си народ … Хората искат и очакват от техния президент той да   води с тях открит и пряк диалог. “

Скоро такава критика изчезна от публичните изяви на Горбачов, както и от изказванията на  много други бивши противници на Путин. След анексията на Крим рейтингите на президента скочиха до рекордни нива от над 80%, тласкани от патриотарска гордост, въпреки че западните санкции в този момент вече  девалвираха руската валута и бутаха икономиката към  рецесия. Днес изглежда, че Горбачов е  готов да прости на Путин авторитарните му тенденции, защото той работи върху възраждането на статута на „велика сила“, която Русия загуби.

В Русия „все още има елементи на автокрация, авторитаризъм“, казва Горбачов за TIME. „Но ето какво ще ви кажа. Ръчно управление на авторитаризма бе необходимо  за  справяне с тази  ситуацията, която бе създадена от нашите приятели, бивши наши приятели и съюзници, избутвайки Русия из  геополитиката. “

Новият разрив между Изтока и Запада  събужда  у Горбачов лоши предчувствия. В частност, последните предупреждения на Путин, че Русия  е ядрена сила и че чужденците е по-добре да не се занимават с нея, много напомнят за надпреварата във въоръжаването, която постави света на ръба на военна катастрофа, когато Горбачов се изкачва в йерархията на комунистическата партия за да стане  последният й генерален секретар.

„Хората отново заговориха не само за  нова студена война, но и за война „гореща „, – казва той. – Изглежда, че настъпва  време на голяма беда. Светът бушува. “

Но това не означава, че Путин трябва да отстъпи  пред лицето на западните санкции. Човекът, който извършваше  вътрешни реформи и водеше  мирни преговори със Запада в края на 1980 г., днес казва, че американците трябва да се научат на чувство на смирение по отношение на Русия и да спрат да се противопоставят на статута и на световна сила. „Руснаците  е трудно да се принизяват – казва Горбачов. – Знаем цената си „. И в случая  ако САЩ действително започнат да се стремят към затопляне на отношенията с Русия, той дава на Путин нов съвет. „Осъзнах, че американците могат да се слушат, но не може да им се вярва – казва той. – Когато те имат идея да направят нещо, ще преобърнат света, за да го  постигнат“.

Когато интервюто ни е към края си, Горбачов отново заема примирителна позиция, благодарение на която   преди четвърт век получи Нобелова награда за мир.

„Ние трябва да се върнем към диалога. Ние трябва да спрем този процес, казва той внимателно.
– Ние трябва да се върнем там, откъдето започнахме в края на Студената война „. Но за сега, признава  Горбачов, светът се движи в обратна посока.

 

http://time.com/3630352/mikhail-gorbachev-vladimir-putin-cold-war/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *