Handelsblatt състави списък на най-скъпите компании в света

firmiСеверна Америка и Западна Европа доминират по брой на най-скъпите и най-успешни компании в света. Списъкът бе публикуван в понеделник, 29-ти декември, от германския вестник Handelsblatt.

Според изданието, 81 от 100-те фирми с най-висока пазарна капитализация се намират на Запад. В първата тройка влизат американските корпорации Apple, Microsoft и ExxonMobil. Като цяло, от 100-те най-скъпи компании, 52 са в Съединените щати.

Германия е представена в класацията с пет компании. Най-скъпата от тях е химическия концерн Bayer, който е на 57-о място в света по пазарна капитализация. Следват Volkswagen, Siemens, Daimler и SAP.

В края на 80-те години на миналия век, около половината от най-големите компании в света са били в Япония, а в началото на 2000 г. на световните пазари доминираха фирми от новите индустриални страни. В този момент в списъка на 100-те най-успешните корпорации, Япония, както и Бразилия, имат по една компания. Такава голяма икономика като Индия не фигурира в топ 100. Единствената страна от новоиндустриализираните, която здраво се е установила на световния пазар –  е Китай.

Русия за първи път след разпадането на Съветския съюз изпада от първата стотица

Най-голямата компания в страната „Газпром“ в момента заема едва 173-то място в света. Освен това, според Bloomberg, в средата на декември капитализацията на целия руския фондов пазар е паднала под стойността на Microsoft.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *